Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Cum să consumi laptele, fără să îți facă rău. Medic: „Devine un aliment extraordinar”

Cum să consumi laptele, fără să îți facă rău. Medic: „Devine un aliment extraordinar”

lapte iaurt
Cum să consumi laptele fără să îți facă rău. Sursă foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    25 Aug 2024   •   09:26

Consumul de lapte este ”un subiect controversat”, susține medicul Lavinia Bratu, care afirmă că acest aliment ar trebui consumat numai după ce se verifică o eventuală intoleranță sau sensibilitate

Totodată, doctorul susține că, deși laptele era un aliment de bază încă de pe vremea bunicilor, aceștia nu îl consumau zilnic. Mai mult decât atât, îl mâncau cu preponderență ”covăsit”. Iar acest lapte fermentat, sau iaurtul, se știe că este un ”aliment minune” și un probiotic extraordinar. 

”Am fost la cursuri de biochimie ale profesorului Anghel, de la Facultatea de Medicină, ca să pot înțelege mai profund nutriția și l-am auzit inclusiv pe dumnealui că acest lapte pasteurizat nu aduce niciun beneficiu organismului. Deci cumva sunt argumente și în medicină și aș spune că laptele este un aliment pe care mamiferele îl produc în primii ani de viață pentru hrănirea puilor. Noi am luat acest lapte și îl ducem mai departe. 

 

 

L-am avut și pe timpul bunicilor, și-mi aduc aminte de acel lapte cu cacao, care era ceva minunat, doar că nu îl consumam în fiecare zi. Cumva nici nu aveau bunicii și străbunicii noștri un mediu de păstrare a laptelui care este un aliment extrem de perisabil și se transforma foarte repede într-un lapte covăsit. Deci cumva era transformat, prin procesul de fermentare, care îi schimbă total compoziția și biodisponibilitatea pentru organism”, a spus Lavinia Bratu. 

”Iaurtul este un probiotic extraordinar, vorbim despre alimentele medicament, și unul dintre alimentele medicament sunt aceste probiotice și prebiotice.

Am scris două articole legate de alimentele funcționale, am lucrat foarte mult și toate sunt bazate pe studii”, a explicat Lavinia Bratu în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

 

 

×
Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Vezi toate știrile din Viață sănătoasă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close