Antena 3 CNN Life Sănătate Rafila spune că nu avem de ce să ne îngrijorăm de boala misterioasă X: „Nu e niciun motiv să speriem populaţia”

Rafila spune că nu avem de ce să ne îngrijorăm de boala misterioasă X: „Nu e niciun motiv să speriem populaţia”

A.O.
2 minute de citit Publicat la 10:56 12 Dec 2024 Modificat la 11:03 12 Dec 2024
alexandru rafila
Sursa foto:Hepta

Ministrul Sănătății a declarat că nu este nevoie, în România, de o alertă de sănătate privind boala X, maladia care ucis 31 de oameni în Congo. Boala, cunoscută și sub denumirea de „sindrom acut febril”, nu prezintă caracteristicile unei boli care să pună probleme la nivel global, iar alerta de sănătate publică este strict pentru regiunea în care aceste cazuri au fost înregistrate, a spus Alexandru Rafila pentru News.ro

„(...)Nu putem discuta în niciun fel de o alertă de sănătate care să pună pe jar autorităţile din alte ţări pentru că această alertă se referă strict la Congo. (...) Eu consider că nu este niciun fel de motiv să speriem populaţia din România, mai ales într-o perioadă, dacă vreţi, foarte agitată, din punct de vedere social, din punct de vedere politic. Pe de altă parte, ne apropiem de sărbători şi inducerea panicii în populaţie nu este justificată nici de datele de la organizaţiile internaţionale, nici de considerente de natură medicală care să genereze o panică în populaţie”, a spus ministrul Sănătății pentru News.ro. 

Într-o regiune din provincia Kwango din Congo au fost raportate peste 400 de cazuri de boală nediagnosticată, cu următoarele simptome: febră, cefalee, tuse, rinoree şi dureri musculare şi articulare. Au fost raportate, conform INSP, 31 de decese. 

„Această afecţiune, care se pare că este o boală cu transmitere respiratorie, a apărut exclusiv într-o regiune izolată din Republica Democratică Congo şi ea nu prezintă în niciun fel caracteristicile unei boli care să pună probleme la nivel global. Alerta de sănătate publică este strict pentru regiunea în care aceste cazuri au fost înregistrate, iar pentru întreaga ţară, pentru Republica Democratică Congo este vorba despre o avertizare de nivel moderat. Nu se cunoaşte cauza acestei boli, se presupune că ar fi o infecţie virală, o infecţie bacteriană sau chiar o infecţie parazitară. Şi malaria este precizată ca una dintre cauzele posibile de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a precizat ministrul Sănătății pentru News.ro 

Cazurile raportate au avut un vârf epidemiologic în săptămâna încheiată în data de 9 noiembrie, însă focarul este încă în desfăşurare. 71% dintre decese au fost raportate în cazul pacienţilor cu vârsta sub 15 ani, iar toate cazurile grave au fost înregistrate la persoane subnutrite. Decesele au avut loc în principal în comunităţile rurale, se mai arată în informarea INSP. 

„(...) Este clar că discutăm despre o boală care afectează o regiune izolată din Republica Congo unde nu există posibilităţi de diagnostic şi nici posibilităţi de tratament al pacienţilor, iar eforturile pe care organizaţiile internaţionale în frunte cu OMS le fac în momentul de faţă se referă la exact aceste două elemente care să ofere oamenilor din acea regiune capacitatea sau posibilitatea de a fi diagnosticaţi inclusiv din punctul de vedere al agentului patologic şi de a fi trataţi, iniţial cu simptomatice şi dacă se dovedeşte că este un microroganism care răspunde la o medicaţie specifică atunci să poată să fie administrată”, a spus Alexandru Rafila. 

Ministrul Sănătății a fost acuzat de fostul manager al Institutului Marius Nasta din București că are „alte priorități, în loc de sănătatea publică”. Beatrice Mahler a spus că spitalele din România nu sunt informate în legătură cu „boala x”, iar medicii ar trebui pregătiți din timp în caz că vor exista cazuri și în România. 

 

×
Parteneri
x close