Antena 3 CNN Life Sănătate Avertisment despre boala X care a pus în alertă Europa: „Nu este un joc şi nici o glumă"

Avertisment despre boala X care a pus în alertă Europa: „Nu este un joc şi nici o glumă"

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 21:55 10 Dec 2024 Modificat la 10:16 11 Dec 2024
Beatrice Mahler
Beatrice Mahler, fost manager al Institutului Marius Nasta din București. Sursa foto: Facebook Beatrice Mahler

Beatrice Mahler, fost manager al Institutului Marius Nasta din București, a criticat, marţi, lipsa de informare și pregătire în spitalele din România pentru „Boala X”, o afecțiune respiratorie identificată în Congo și care a provocat deja 71 de decese. Mahler subliniază că, deși simptomele inițiale seamănă cu gripa, boala evoluează rapid spre anemie severă și necesită transfuzii de sânge. „Alexandru Rafila are alte priorități, sigur nu sănătatea publică”, spune ea, subliniind că Ministerul Sănătăţii este cel care ar trebui să informeze populaţia în acest sens. 

„BOALA X -Nu este un joc şi nici o glumă, este o boală pe care lumea medicală internaţională o priveşte cu mare atenţie.

Până acum ştim că se transmite prin aer. Simptomele seamănă în primele zile cu gripa. Adică: febră, dureri de cap, tuse, dificultăţi de respiraţie.

Ulterior apare anemia severă, care necesită transfuzii de sânge. Până în prezent sunt declarate 71 de decese dintr-un număr total mai mic de 500 de cazuri.

 Congo, căci acolo a apărut boala X, a cerut ajutor internaţional pentru pacienţi, dar şi pentru a identifica cine produce boala”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Beatrice Mahler.

Fostul manager de la Institutul Marius Nasta a subliniat haosul din sistemul de sănătate din România şi crede că oamenii trebuie protejați iar spitalele trebuie pregătite din timp situaţiile dificile. 

„Haosul zilelor actuale nu înseamnă protecţie. Dar poate asta se doreşte: HAOS…Sunt medic în cel mai mare spital de boli respiratorii din România, iar acestă informare nu am primit-o, deşi World Health Organization (WHO) atrage atenţia că vorbim de o afecţiune respiratorie.

Poate nu se consideră important ca spitalele să fie pregătite pentru situaţii dificile. M-am întrebat dacă strategia Ministerul Sănătăţii – România este cea de a atenţiona populaţia….am căutat… nu am găsit nimic. Domnul Ministru Prof. Dr. Alexandru Rafila are alte priorităţi, sigur nu sănătatea publică”, a mai scris Mahler pe Facebook.

Ea a reamintim cum şi pandemia a luat sistemul de sănătate pe nepregătite şi cere ca populaţia să fie informată. 

„Am subliniat că trebuie informare şi nu panică, că trebuie să avem spitale pregătite şi noi nu eram…şi nu suntem nici acum… cu tristeţe am constatat atunci că părerea mea nu a contat, iar consecinţele au fost devastatoare pentru încrederea oamenilor în medici şi nu numai. Congo pare departe, este o poveste de pe un alt continent, nivelul de alarmă internaţional este scăzut pentru România, însă informarea este esenţială şi obligatorie pentru instituţiile statului, către noi medicii şi către toată populaţia României”, a mai spus Beatrice Mahler.

Boala misterioasă din Congo a alertat Europa. Se manifestă mai ales la copiii mici

Uniunea Europeană anunţă că monitorizează cu atenție o boală misterioasă care afectează în special copiii mici din regiunea de sud-vest din Congo. Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene a asigurat că, deocamdată, niciun caz similar nu a fost raportat în Europa, dar autoritățile europene colaborează cu OMS și ECDC pentru a înțelege mai bine natura acestei boli, informează Agerpres. 

„Evident, urmărim îndeaproape situaţia. (...) Încercăm să strângem informaţii", în colaborare cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), o agenţie a UE, a declarat purtătoarea de cuvânt Eva Hrncirova, în faţa presei la Bruxelles.

„Experţi ai ECDC sunt mobilizaţi. Cooperăm, de asemenea, cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Natura acestei boli nu este deocamdată cunoscută. Se manifestă într-o provincie destul de îndepărtată, în sud-vestul" RDC, "şi asta complică puţin situaţia", a subliniat ea.

„Singurul lucru pe care îl pot spune, şi este foarte important, este că niciun caz al acestei boli necunoscute nu a fost semnalat în Europa", a insistat Hrncirova.

Republica Democratică Congo (RDC) este în „alertă maximă" după detectarea unei boli misterioase care a provocat deja zeci de decese în puţin peste o lună, potrivit ultimelor estimări, a declarat joi ministrul Sănătăţii.

40% dintre cazuri de boala X  au fost înregistrate la copii sub cinci ani

Fenomenul, descris de autorităţile sanitare drept "un eveniment de sănătate publică necunoscut", este deocamdată localizat în zona Panzi, la aproximativ 700 de kilometri de Kinshasa. Primele cazuri au fost detectate la sfârşitul lunii octombrie.

În această zonă izolată Panzi, greu accesibilă şi unde infrastructurile sanitare sunt aproape inexistente, populaţia trăieşte în condiţii de precaritate generalizată, suferind din cauza lipsei de acces la apă potabilă şi medicamente.

Conform primelor date disponibile, boala misterioasă afectează în mod special copiii, 40% dintre cazuri fiind înregistrate la copii sub cinci ani. Simptomele sunt similare cu cele ale unei gripe - febră, tuse şi dureri de cap.

RDC a fost deja lovită puternic în ultimele luni de virusul mpox, cu peste 1.000 de decese. Una dintre cele mai sărace ţări de pe planetă, RDC a înregistrat recent o uşoară scădere a numărului de cazuri ale acestei boli, cunoscută anterior sub numele de „variola maimuţei". 

 
×
x close