Beata Halassy, cercetătoare la Universitatea din Zagreb, și-a tratat cancerul la sân cu o terapie virală nedovedită, folosind virusuri pe care le-a creat în propriul laborator, scrie revista științifică Nature. Deși tratamentul a avut succes, specialiștii avertizează că nu este ceva ce alții ar trebui să încerce.
În vara anului 2020, Beata Halassy a aflat că a recidivat cancerul la sân.
Era a doua recidivă de când îi fusese extirpat sânul stâng și nu mai putea face față unei noi ședințe de chimioterapie.
Ca virusolog la Universitatea din Zagreb, Croația, Halassy era conștientă că cercetători din toată lumea testau tratamente pe bază de virusuri pentru cancer, care ar putea evita efectele secundare distructive ale tratamentelor convenționale, cum ar fi chimioterapia.
Cercetătoarea a decis să facă un experiment pe ea însăși
Astfel, Halassy a decis să testeze unele dintre aceste tratamente chiar pe ea însăși.
După ce a primit aprobarea oncologilor săi, Halassy s-a transformat într-un subiect de testare și a colaborat cu colegii săi pentru a se injecta cu două tipuri de virusuri pe care le-a făcut într-un laborator.
De-a lungul mai multor săptămâni, acest tratament improvizat a dus la micșorarea tumorii, făcând posibilă intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea acesteia.
Într-un studiu publicat în august în revista „Vaccines”, Halassy și colegii ei au raportat că acest tratament „neconvențional”, numit viroterapie oncolitice (OVT), a menținut-o în remisie aproape patru ani.
Bioeticienii au declarat pentru Washington Post că părerile lor au fost împărțite în privința deciziei lui Halassy de a face tratamentul pe propria piele și de a-și publica rezultatele. Deși avea pregătirea necesară pentru a lua această decizie și a efectua testele pe ea însăși, ei au subliniat că este posibil să nu fi avut perspectiva unui cercetător obiectiv în calitate de subiect al propriilor teste. De asemenea, cercetarea ei, realizată pe un singur pacient, nu oferă suficiente date pentru concluzii solide despre tratamentele testate.
„Din perspectiva mea, autoexperimentarea nu este fundamental lipsită de etică”, a declarat Alta Charo, profesoar de drept și bioetică la Universitatea din Wisconsin, Madison.
„Poate fi o decizie nechibzuită. Ar putea, într-adevăr, să fie influențată de așteptări nerealiste... Dar nu o consider fundamental lipsită de etică”, a mai adăugat ea.
Și-a injectat timp de două luni tratamentul cu material de cercetare preparat de ea
Halassy precizează că nu este specialistă în OVT, dar experiența ei în cultivarea și purificarea virusurilor în laborator i-a oferit încrederea să încerce acest tratament. A decis să țintească tumoarea folosind două virusuri succesive: un virus al rujeolei și un virus al stomatitei veziculoase (VSV).
Unul este cunoscut pentru capacitatea de a infecta tipul de celule al tumorii și a fost deja folosit în studii clinice OVT, iar virusul rujeolei a fost testat împotriva cancerului mamar metastatic.
Halassy avea experiență cu aceste virusuri, cunoscute pentru siguranța lor. Tulpina de rujeolă este folosită în vaccinuri pentru copii, iar VSV provoacă, în cel mai rău caz, simptome gripale ușoare.
Timp de două luni, un coleg i-a administrat tratamentul cu material de cercetare proaspăt preparat de Halassy, injectat direct în tumoare.
Oncologii ei au fost de acord să o monitorizeze, astfel încât să poată trece la chimioterapie convențională dacă ar fi fost necesar.
Tratamentul a avut succes
Tratamentul a avut efecte pozitive: tumoarea s-a micșorat considerabil și a devenit mai moale, fără efecte secundare grave. De asemenea, s-a separat de mușchiul pectoral și de pielea pe care le invadase, ceea ce a ușurat intervenția chirurgicală.
După ce a fost îndepărtată, analiza tumorii a arătat că era plină de celule imunitare, numite limfocite, ceea ce sugerează că tratamentul a activat sistemul imunitar al cercetătoarei, determinându-l să atace atât virusurile, cât și celulele tumorale.
„A fost cu siguranță un răspuns imun”, a declarat Halassy. După operație, ea a urmat un tratament de un an cu medicamentul anticancerigen trastuzumab.
Stephen Russell, specialist în OVT și lider al companiei Vyriad din Minnesota, este de acord că injecțiile virale au ajutat la micșorarea tumorii și la retragerea marginilor invazive ale acesteia.
Totuși, el nu consideră că experiența lui Halassy este complet nouă, deoarece cercetătorii studiază deja OVT pentru tratarea cancerului în stadii incipiente. Cu toate acestea, spune că nu se poate trage o concluzie bazată pe un singur caz. „Noutatea constă în faptul că ea a făcut acest tratament singură, folosind un virus pe care l-a cultivat chiar în laboratorul ei”, adaugă el.