Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Cum se schimbă creierul femeii în timpul menstruației. Descoperire fără precedent a oamenilor de știință

Cum se schimbă creierul femeii în timpul menstruației. Descoperire fără precedent a oamenilor de știință

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 14:44 10 Noi 2024 Modificat la 14:44 10 Noi 2024
femeie plange pat
Aceste rezultate sunt primele care raportează modificări la nivelul întregului creier. Foto: Getty Images

Fluctuațiile constante ale hormonilor care ghidează ciclul menstrual nu afectează doar anatomia, ci și creierul, iar un nou studiu aduce informații importante despre cum se întâmplă acest lucru. Sub conducerea neurologilor Elizabeth Rizor și Viktoriya Babenko de la Universitatea din California, Santa Barbara, o echipă de cercetători a monitorizat 30 de femei pe parcursul ciclurilor lor menstruale, documentând în detaliu modificările structurale care apar în creier pe măsură ce nivelurile hormonale se schimbă.

Publicate într-un studiu evaluat de experți în iulie anul acesta, rezultatele sugerează că aceste modificări structurale nu sunt limitate doar la regiunile cunoscute pentru asocierea lor cu ciclul menstrual. "Aceste rezultate sunt primele care raportează modificări simultane, la nivelul întregului creier, ale microstructurii materiei albe și ale grosimii corticale, sincronizate cu ritmurile hormonale ale ciclului menstrual," au scris cercetătorii.

Echipa a observat că efectele puternice ale interacțiunii creier-hormoni nu sunt limitate la regiunile cunoscute pentru densitatea receptorilor pe axa hipotalamus-hipofiză-gonade (axa HPG). Deși este un proces pe care o persoană îl experimentează de aproximativ 450 de ori pe durata vieții, impactul perioadelor asupra corpului rămâne parțial neînțeles – în ciuda faptului că afectează jumătate din populația lumii. Majoritatea cercetărilor s-au concentrat pe efectul hormonilor asupra comunicării neuronale în timpul sarcinilor cognitive, nu asupra structurilor cerebrale în sine.

„Fluctuațiile ciclice ale hormonilor axei HPG exercită efecte puternice comportamentale, structurale și funcționale prin acțiunea lor asupra sistemului nervos central,” au remarcat Rizor, Babenko și echipa lor. „Totuși, se știe foarte puțin despre cum aceste fluctuații modifică structurile și căile de informație ale creierului uman.”

Cercetările anterioare au arătat că structura micro a materiei albe – rețeaua de fibre neuronale care transferă informația între regiunile de materie cenușie – se schimbă în funcție de schimbările hormonale, inclusiv în pubertate, în timpul utilizării contraceptivelor orale, terapiei hormonale de afirmare a genului și terapiei cu estrogen post-menopauză.

Pentru a acoperi ”golul de înțelegere” legat de menstruație, echipa a realizat scanări RMN ale participantelor în trei faze ale ciclului menstrual: menstruația, ovulația și faza luteală mijlocie. La fiecare scanare, cercetătorii au măsurat și nivelurile hormonale ale participantelor.

Rezultatele au arătat că, odată cu fluctuațiile hormonale, se schimbă și volumul materiei cenușii și albe, precum și volumul lichidului cerebrospinal. În special, chiar înainte de ovulație, când nivelurile de 17β-estradiol și hormon luteinizant cresc, creierul participantelor a arătat modificări ale materiei albe, sugerând un transfer mai rapid al informațiilor. Hormonul foliculostimulant, care crește înainte de ovulație și ajută la stimularea foliculilor ovarieni, a fost asociat cu o materie cenușie mai groasă. Progesteronul, care crește după ovulație, a fost asociat cu o creștere a țesutului și o scădere a volumului de lichid cerebrospinal.

Ce semnificație au aceste schimbări pentru persoana în cauză rămâne necunoscut, dar cercetarea deschide calea pentru studii viitoare, ajutând potențial la înțelegerea cauzelor problemelor de sănătate mintală severe, dar rare, legate de ciclul menstrual. „Chiar dacă încă nu raportăm consecințe funcționale sau corelații ale schimbărilor structurale în creier, descoperirile noastre ar putea avea implicații pentru modificările hormonale care influențează comportamentul și cogniția,” au notat cercetătorii. „Investigarea relațiilor creier-hormoni la nivelul rețelelor este necesară pentru a înțelege funcționarea sistemului nervos uman pe o bază zilnică, în perioadele de tranziție hormonală și pe parcursul întregii vieți umane.”

×
x close