Un nou documentar susține că a rezolvat cel mai mare mister al criptomonedelor: adevărata identitate a inventatorului Bitcoin. Întrebarea a captivat internetul de când moneda digitală a fost lansată de o persoană sau persoane necunoscute care se numesc Satoshi Nakamoto în 2009.
Acum, realizatorii unui film HBO spun că au în sfârșit răspunsul: expertul canadian în criptomonede Peter Todd. Singura problemă cu teoria - Todd a respins-o ca fiind „ridică”.
În ”Money Electric: The Bitcoin Mystery”, Peter Todd este confruntat cu regizorul Cullen Hoback. Hoback îi arată dovezile sale și îl întreabă dacă a fost în spatele invenției de acum un trilion de dolari - o sugestie pe care domnul Todd râde.
„Nu sunt Satoshi Nakamoto”, a postat el de atunci pe X.
Intriga din jurul lui Satoshi nu se datorează doar misterului identității sale, ci și bogăției enorme pe care a acumulat-o, scriu jurnaliștii de la BBC.
Dacă ar avea în continuare controlul asupra portofelului cu bitcoin, acesta ar valora în jur de 69 de miliarde de dolari astăzi - ceea ce înseamnă că Satoshi ar fi a 20-a cea mai bogată persoană din lume.
Peter Todd este un dezvoltator proeminent de Bitcoin și a fost creditat cu multe inovații în prima și cea mai mare criptomonedă din lume.
Dar el nu a mai fost niciodată numit ca un prim candidat Satoshi în anii pe care oamenii i-au petrecut încercând să-l demască pe inventatorul Bitcoin.
Există un interes enorm pentru această ultimă încercare de a rezolva această ghicitoare. Înainte de lansarea documentarului HBO, mai mult de 44 de milioane de dolari au fost plasați în pariuri pe site-ul de pariuri cripto Polymarket pe cine ar fi, de fapt, Satoshi.
Cullen Hoback, care a încercat anterior să demaste figuri online anonime precum Q de la Q Anon, spune că a ajuns la concluzia sa după ani de cercetări și interviuri.
Una dintre dovezile sale că domnul Todd este Satoshi este o postare pe un forum pe care a găsit-o de la Peter Todd, care părea a fi o continuare a uneia de la Satoshi. O alta este că acesta a spus o dată online că a distrus un număr mare de monede digitale în mod deliberat.
O teorie principală este că Satoshi a distrus în mod deliberat accesul la depozitul său masiv de bitcoini care au fost inițial create pentru a începe bitcoin.
Monedele de 1,1 milioane valorează acum o avere, dar nu au fost niciodată cheltuite sau transferate.
Rezerva de monede a lui Satoshi reprezintă 5% din toți bitcoinii, deoarece inventatorul a decis că vor fi create doar 21 de milioane de monede.
O serie de indivizi din lumea computerelor au fost desemnați anterior drept creatorii criptomonedei. În 2014, un articol din Newsweek l-a identificat pe Dorian Nakamoto, un bărbat japonez-american care trăiește în California, drept Satoshi. Dar el a negat și afirmația a fost în mare parte respinsă.
În 2015, Wired și Gizmodo au publicat o investigație care l-a vizat pe informaticianul australian Craig Wright.
Curând după aceea, Wright a declarat în interviuri, inclusiv la BBC , că era într-adevăr Satoshi și a arătat așa zise dovezi. Dar pretențiile sale au fost ignorate de comunitate și după ani în care a pretins că este inventatorul Bitcoin, un judecător de la Înalta Curte din Marea Britanie a decis că există dovezi „covârșitoare” că el nu este Satoshi.
Miliardarul Elon Musk a negat, de asemenea, că se află în spatele criptomonedei, după ce un fost angajat al uneia dintre firmele sale, SpaceX, a sugerat acest lucru .
Pentru unele dintre cele mai proeminente voci din Bitcoin, păstrarea secretă a identității lui Satoshi este o parte a atractivității și puterii monedei.
Adam Black, unul dintre dezvoltatorii de bază (și un alt potențial candidat Satoshi) a postat pe X înaintea documentarului HBO: „Nimeni nu știe cine este Satoshi și asta este un lucru bun”.