Antena 3 CNN Life Cel mai mare mister din lume rămâne nedezlegat. Până la urmă, cine este Satoshi Nakamoto?

Cel mai mare mister din lume rămâne nedezlegat. Până la urmă, cine este Satoshi Nakamoto?

statuie aurie a lui Satoshi Nakamoto
O statuie a lui Satoshi Nakamoto, misteriosul inventator al Bitcoin, este amplasată în Budapesta. Foto: Getty
de A.D.    |    10 Oct 2024   •   07:00

Un nou documentar susține că a rezolvat cel mai mare mister al criptomonedelor: adevărata identitate a inventatorului Bitcoin. Întrebarea a captivat internetul de când moneda digitală a fost lansată de o persoană sau persoane necunoscute care se numesc Satoshi Nakamoto în 2009.

Acum, realizatorii unui film HBO spun că au în sfârșit răspunsul: expertul canadian în criptomonede Peter Todd. Singura problemă cu teoria - Todd a respins-o ca fiind „ridică”.

În ”Money Electric: The Bitcoin Mystery”, Peter Todd este confruntat cu regizorul Cullen Hoback. Hoback îi arată dovezile sale și îl întreabă dacă a fost în spatele invenției de acum un trilion de dolari - o sugestie pe care domnul Todd râde.

„Nu sunt Satoshi Nakamoto”, a postat el de atunci pe X.

Intriga din jurul lui Satoshi nu se datorează doar misterului identității sale, ci și bogăției enorme pe care a acumulat-o, scriu jurnaliștii de la BBC.

Dacă ar avea în continuare controlul asupra portofelului cu bitcoin, acesta ar valora în jur de 69 de miliarde de dolari astăzi - ceea ce înseamnă că Satoshi ar fi a 20-a cea mai bogată persoană din lume.

Peter Todd este un dezvoltator proeminent de Bitcoin și a fost creditat cu multe inovații în prima și cea mai mare criptomonedă din lume.

Dar el nu a mai fost niciodată numit ca un prim candidat Satoshi în anii pe care oamenii i-au petrecut încercând să-l demască pe inventatorul Bitcoin.

Există un interes enorm pentru această ultimă încercare de a rezolva această ghicitoare. Înainte de lansarea documentarului HBO, mai mult de 44 de milioane de dolari au fost plasați în pariuri pe site-ul de pariuri cripto Polymarket pe cine ar fi, de fapt, Satoshi.

Cullen Hoback, care a încercat anterior să demaste figuri online anonime precum Q de la Q Anon, spune că a ajuns la concluzia sa după ani de cercetări și interviuri.

Una dintre dovezile sale că domnul Todd este Satoshi este o postare pe un forum pe care a găsit-o de la Peter Todd, care părea a fi o continuare a uneia de la Satoshi. O alta este că acesta a spus o dată online că a distrus un număr mare de monede digitale în mod deliberat.

O teorie principală este că Satoshi a distrus în mod deliberat accesul la depozitul său masiv de bitcoini care au fost inițial create pentru a începe bitcoin.

Monedele de 1,1 milioane valorează acum o avere, dar nu au fost niciodată cheltuite sau transferate.

Rezerva de monede a lui Satoshi reprezintă 5% din toți bitcoinii, deoarece inventatorul a decis că vor fi create doar 21 de milioane de monede.

O serie de indivizi din lumea computerelor au fost desemnați anterior drept creatorii criptomonedei. În 2014, un articol din Newsweek l-a identificat pe Dorian Nakamoto, un bărbat japonez-american care trăiește în California, drept Satoshi. Dar el a negat și afirmația a fost în mare parte respinsă.

În 2015, Wired și Gizmodo au publicat o investigație care l-a vizat pe informaticianul australian Craig Wright.

Curând după aceea, Wright a declarat în interviuri, inclusiv la BBC , că era într-adevăr Satoshi și a arătat așa zise dovezi. Dar pretențiile sale au fost ignorate de comunitate și după ani în care a pretins că este inventatorul Bitcoin, un judecător de la Înalta Curte din Marea Britanie a decis că există dovezi „covârșitoare” că el nu este Satoshi.

Miliardarul Elon Musk a negat, de asemenea, că se află în spatele criptomonedei, după ce un fost angajat al uneia dintre firmele sale, SpaceX, a sugerat acest lucru .

Pentru unele dintre cele mai proeminente voci din Bitcoin, păstrarea secretă a identității lui Satoshi este o parte a atractivității și puterii monedei.

Adam Black, unul dintre dezvoltatorii de bază (și un alt potențial candidat Satoshi) a postat pe X înaintea documentarului HBO: „Nimeni nu știe cine este Satoshi și asta este un lucru bun”.

×
Subiecte în articol: Satoshi Nakamoto bitcoin criptomonede
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close