Antena 3 CNN Life Unul dintre cei mai bogați oameni din lume este anonim. Dar realizatorul unui nou documentar spune că știe cine este creatorul Bitcoin

Unul dintre cei mai bogați oameni din lume este anonim. Dar realizatorul unui nou documentar spune că știe cine este creatorul Bitcoin

regizor
Regizorul Cullen Hoback FOTO: captură video CNN
de D.C.    |    08 Oct 2024   •   07:00

Regizorul Cullen Hoback și-a petrecut ultimii trei ani lucrând la documentarul „Money Electric: The Bitcoin Mystery”, care arată eforturile sale pentru a afla cine a creat prima și cea mai valoroasă criptomonedă - Bitcoin. Jon Sarlin de la CNN a vorbit cu Hoback pentru a afla de ce este important ca identitatea lui să nu rămână secretă.

Cine este creatorul Bitcoin? Aceasta este întrebarea arzătoare care a apărut încă din momentul în care moneda virtuală a fost introdusă pe piață, în urmă cu mai bine de 15 ani. 

Satoshi Nakamoto este pseudonimul folosit de persoana (sau persoanele) care a (au) dezvoltat Bitcoin, dar nimeni nu știe cine este Satoshi Nakamoto. Cel puțin nimeni nu a recunoscut că știe cine este, deși, de-a lungul timpului, mulți oameni au pretins că sunt Satoshi.

În condițiile în care un Bitcoin valoarează acum peste 60.000 de dolari, este clar că Satoshi, oricine ar fi, ar putea fi unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Asta îl face să fie o persoană importantă, cu mare influență în cercurile de putere, iar din acest motiv identitatea lui ar trebui să fie cunoscută, crede Hobacka.

Fenomenul Bitcoin

Bitcoin a devenit fenomenul financiar al erei internetului. De la crearea sa în 2009, criptomoneda, care există pe un registru descentralizat numit blockchain, a devenit un depozit de valoare pentru cei convinși că banii tradiționali nu mai sunt siguri, un vehicul de speculație pentru cei care se simt excluși de pe piețele financiare obișnuite, dar și un mijloc popular de plată pentru produse și servicii ilegale, cum ar fi narcoticele, frauda cibernetică și crimele la comandă.

Sprijinită de susținători vocali precum Elon Musk, moneda a crescut atât de mult încât chiar și băncile centrale își simt în pericol propriilor sisteme.

Satoshi ar putea fi unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii: se estimează că Satoshi însuși controlează aproximativ 1,1 milioane de Bitcoin, dar nu este clar dacă mai are acces la cheile criptografice ale averii. Dacă ar avea, acest lucru ar înseamna că averea lui netă este de 66 de miliarde de dolari.

Adevărata identitate a lui Satoshi Nakamoto rămâne unul dintre cele mai mari mistere din ultimii ani. De-a lungul timpului au fost vehiculate mai multe nume, dar Cullen Hoback spune că documentarul său va face lumină în această problemă.

×
Subiecte în articol: bitcoin documentare
Citește mai multe din Life
» Vezi toate știrile din Life
Cele mai noi știri
Parteneri
x close