Antena 3 CNN Life Ce este cocaina roz? Cocktailul de droguri găsit în organismul lui Liam Payne la momentul morții poate avea efecte letale

Ce este cocaina roz? Cocktailul de droguri găsit în organismul lui Liam Payne la momentul morții poate avea efecte letale

liam payne getty
Fostul cântăreț al trupei One Direction, Liam Payne, avea cocaină roz în organism atunci când a căzut de la balconul camerei de hotel din Argentina. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    22 Oct 2024   •   21:24

Cocaina roz, un cocktail de droguri care poate conține ketamină, ecstasy, metadonă și crack, a câștigat notorietate ca drog de petrecere. Întrucât unele rapoarte media menționează că fostul cântăreț al trupei One Direction, Liam Payne, avea cocaină roz în organism atunci când a căzut de la balconul camerei de hotel din Argentina, se fac tot mai multe demersuri pentru o mai mare conștientizare a pericolului extrem la care se expun consumatorii.

Ce este cocaina roz?

Cocaina roz este un cocktail de droguri care, de obicei, nu include cocaină, notează The Guardian. Amestecul, care își datorează culoarea adaosului de colorant alimentar și, uneori, de aromă de căpșuni, conține de obicei cel puțin un drog stimulant și unul depresiv. Printre drogurile cel mai frecvent întâlnite în cocaina roz se numără metamfetamina, ketamina, un anestezic disociativ cu efecte halucinogene, MDMA (ecstasy), precum și benzodiazepine, crack și cafeină.

Cocaina roz este, de obicei, fie administrată sub formă de pastile, fie inhalată sub formă de pudră. Rareori este injectată. Este cel mai frecvent utilizată în cluburi.

Ce alte denumiri mai are?

Alte denumiri cunoscute ale cocktailului de droguri sunt tusi sau tuci, cocaina rosada, tucibi, pudră roz, Eros și Venus. Tusi a fost denumit după compusul psihedelic 2-CB, care a fost sintetizat pentru prima dată de Alexander Shulgin, așa-numitul „naș” al ecstasy-ului. Cu toate acestea, 2-CB, se găsește acum rar în cocaina roz, conform autorităților.

De ce este cocaina roz la știri?

Potrivit unor articole de presă, fostul cântăreț al trupei One Direction, Liam Payne, avea cocaină roz în organism atunci când a căzut de la balconul unui hotel din Argentina săptămâna trecută. ABC News și TMZ au raportat ambele că cocktailul de droguri a fost găsit în timpul unei autopsii parțiale, citând surse anonime familiare cu testele preliminare.

Ce efecte are cocaina roz și cât de periculoasă este?

Oamenii folosesc drogul în cluburi pentru a experimenta euforie și o percepție senzorială sporită. Centrele de tratare a dependenței din Regatul Unit au declarat că ar putea provoca „halucinații”. Pe site-urile sale, se afirmă: „Cocaina roz are, de asemenea, proprietăți halucinogene, spre deosebire de efectele pur stimulente ale cocainei tradiționale. Consumatorii de cocaină roz raportează atât experiențe euforice, cât și psihedelice, inclusiv o percepție senzorială modificată și schimbări de dispoziție.”

„În comparație cu alte stimulente precum metamfetamina sau droguri sintetice precum ecstasy, cocaina roz oferă o combinație unică de efecte stimulante și halucinogene”.

Este un drog ușor de supradozat, au adăugat centrele de tratament. Consumul pe termen lung poate provoca, de asemenea, atacuri de cord, hipertensiune arterială, risc crescut de accident vascular cerebral, precum și modificări comportamentale, dependență, anxietate persistentă, depresie și psihoză.

Care sunt originile cocainei roz?

Drogul a apărut pentru prima dată pe străzile din Columbia în jurul anului 2010, iar utilizarea sa s-a răspândit de atunci în cluburile din America Latină, inclusiv în Argentina, Venezuela, Uruguay, Chile și Panama, potrivit Vice. De asemenea, a câștigat popularitate în rândul clubberilor din SUA și Europa, în special în Spania. Conform unui raport ONU privind drogurile publicat în 2022, cocaina roz a fost descoperită în Regatul Unit, Austria, Elveția, Canada și Asia de Sud-Est.

×
Parteneri
x close