Antena 3 CNN High Tech Inteligența artificială este studiată tot mai mult în facultățile din România: „Studenții sunt foarte interesați să învețe despre asta”

Inteligența artificială este studiată tot mai mult în facultățile din România: „Studenții sunt foarte interesați să învețe despre asta”

R.M.
1 minut de citit Publicat la 19:48 07 Apr 2025 Modificat la 19:52 07 Apr 2025
laptop inteligenta artificiala tehnologie
Studenții sunt avertizați că gândirea umană trebuie să fie augmentată de cea artificială, nu înlocuită / Sursa foto: Getty Images

Mii de studenți și masteranzi români devin experți în inteligența artificială. În câteva facultăți din țară există deja cursuri în domeniul AI, dar și programe de masterat unde concurența este uriașă. De exemplu, la Facultatea de Automatică și calculatoare din cadrul Politehnicii București se luptă câte opt candidați pe loc.

Pasionat de inteligență artificială, Alexandru are un master în domeniu, iar acum își pregătește deja teza de doctorat despre detecția informațiilor false.

„Ar ajuta atât educarea cetățenilor, cât și sisteme care să aibă fix scop să detecteze astfel de manipulări”, a declarat Alexandru Dima, doctorand.

Citește și: Tinerii nu se mai sfătuiesc cu părinţii când îşi aleg facultatea sau cariera. ChatBot-ul AI a devenit principalul lor consilier

Celor care își doresc o meserie de viitor, Alexandru le recomandă cursurile Facultății de Automatică și Calculatoare.

„În opinia mea, sunt o bază (n.r. cursurile) foarte bună pentru ceea ce înseamnă inteligența artificială”, a mai spus Alexandru Dima, doctorand.

Mulți au înțeles deja că acesta este viitorul. Tocmai de aceea concurența este acerbă, câte opt candidați pe loc.

„Facultatea noastră pregătește în special pentru dezvoltarea de inteligență artificială, dar încearcă să ofere și suficiente cunoștințe celor care vor dori să îmbină mai departe inteligența artificială cu partea de dezvoltare software”, a declarat Mihnea Moisescu, decan al Facultății de Automatică și Calculatoare. 

„Sunt foarte interesați și să utilizeze și să învețe cum să dezvolte aceste modele. Practic, este cel mai în vogă domeniu”, a declarat Andreea Duțulescu, doctorandă. 

Citește și: Mulţi români "îşi tratează" depresia cu ajutorul ChatGPT, pentru că le este ruşine să îşi expună emoţiile în faţa unui terapeut

Înainte de toate, studenții sunt avertizați că gândirea umană trebuie să fie augmentată de cea artificială, nu înlocuită.

„Vedem inclusiv la studenții noștri dorința și facilitatea de a găsi răspunsurile direct online versus să învețe cum se gândească. Și de aceea latura aceasta de gândire critică de a identifica situații concrete și cum pot fi ele rezolvate este esențială”, a declarat Mihai Dascălu, profesor la Universitatea Politehnica.

Din toamnă, patru facultăți vor avea cursuri de inteligență artificială și vor fi, totodată, și 18 programe de masterat în domeniu.

×
x close