Antena 3 CNN Externe Zelenski anunță că a vizitat trupele de pe frontul de Est, în plină controversă legată de rachetele ATACMS. Ce a făcut la Pokrovsk

Zelenski anunță că a vizitat trupele de pe frontul de Est, în plină controversă legată de rachetele ATACMS. Ce a făcut la Pokrovsk

A.I.
2 minute de citit Publicat la 16:36 18 Noi 2024 Modificat la 16:47 18 Noi 2024
Zelenski Pokrovsk 2
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat trupele de la Pokrovsk, 18 noiembrie 2024. Sursă foto: Volodimir Zelenski / Facebook

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, luni, că a vizitat trupele care apără orașul Pokrovsk, un nod logistic esențial pentru trupele ucrainene pe frontul de est și de care armata rusă se apropie tot mai mult, transmite Agerpres, care citează AFP și EFE.

"Pokrovsk. Am vizitat amplasamentul Brigăzii 25 Aeropurtată, care apără orașul (...) Este o zonă tensionată. Numai datorită forței soldaților, Estul (Ucrainei) nu este complet ocupat de Rusia", a scris Zelenski pe rețelele sociale.

Presa internațională remarcă faptul că mesajul liderului ucrainean vine în timp ce trupele ruse sunt la mai puțin de 10 kilometri de Pokrovsk.

În oraș, președintele a discutat cu soldații de pe amplasamentele de apărare, i-a decorat pe unii dintre ei și a postat imagini de la aceste activități.

Покровськ. Відвідав розташування 25-ї окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, яка обороняє місто....

Publicată de Володимир Зеленський pe Luni, 18 noiembrie 2024

Vizita sa pe frontul de est are loc la împlinirea a o mie de zile de la lansarea invaziei ruse în Ucraina.

După eșecul contraofensivei ucrainene pe frontul de est, trupele ruse, mai numeroase şi mai bine echipate, au înaintat constant și anunță, din luna octombrie, aproape zilnic ocuparea de noi localități.

Continuă în acest timp luptele şi în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană controlează un teritoriu ocupat într-o incursiune surpriză peste graniță lansată pe 6 august.

Unul dintre obiectivele acestei manevre ucrainene era de a forța Rusia să-și slăbească amplasamentele din estul țării invadate, pentru a se concentra pe eliberarea propriului teritoriu. Stratagema nu a funcționat, pentru că, deși armata rusă a mutat în Kursk zeci de mii de soldați, a reușit, pe de altă parte, să-şi mențină dinamica ofensivei pe frontul ucrainean.

Superioritatea numerică rusă este una dintre cauzele menționate de analiștii militari în explicarea înaintării constante, deși lente, a trupelor ruse în estul Ucrainei.

Pentru a compensa acest dezavantaj numeric, Ucraina pregătește mobilizarea a încă 160.000 de soldați.

Cum va schimba folosirea rachetelor ATACMS situația de pe front și din regiune

O evoluție semnificativă în războiul ruso-ucrainean ar putea fi adusă acordul pe care președintele american aflat la final de mandat, Joe Biden, și l-a dat pentru folosirea rachetelor ATACMS în atacuri asupra teritoriului rus.

Acest acord pentru utilizarea rachetelor americane cu o rază de acțiune de 300 de kilometri a fost una dintre cererile insistente formulate de Volodimir Zelenski.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat anterior cu "consecințe grave" dacă țările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ținte pe teritoriul rus.

El a spus că o asemenea decizie echivalează cu o implicare directă a NATO în conflict, prin asistența oferită Ucrainei pentru localizarea țintelor cu ajutorul sateliților americani sau europeni şi direcționarea rachetelor către acestea.

×
x close