Antena 3 CNN Externe Ce ştim despre rachetele ATACMS pe care Kievul e acum autorizat să le folosească în atacuri pe teritoriul Rusiei

Ce ştim despre rachetele ATACMS pe care Kievul e acum autorizat să le folosească în atacuri pe teritoriul Rusiei

G.M.
2 minute de citit Publicat la 07:57 18 Noi 2024 Modificat la 08:52 18 Noi 2024
racheta ATACMS
Statele Unite au autorizat Ucraina să atace teritoriul rus cu rachete ATACMS, pe care le furnizează Kievului. FOTO: Getty Images

Statele Unite au autorizat Ucraina să atace teritoriul rus cu rachete ATACMS, pe care le furnizează Kievului, potrivit presei americane. Aceste arme, a căror utilizare a fost solicitată de Volodimir Zelenski de multe luni, pot lovi ţinte aflate la mai mult de 300 de kilometri distanţă.

Decizia reprezintă o schimbare majoră de abordare a guvernului american și vine cu puțin timp înainte de plecarea din funcție a actualei administrații, în urma alegerii la Casa Albă a lui Donald Trump în alegerile din 5 noiembrie.

Decizia este cu atât mai importantă cu cât vine în condițiile în care Trump a vorbit permanent în campanie de o reducere a sprijinului american pentru Ucraina și a vorbit de o încheiere rapidă a războiului. Ea vine, foarte probabil, ca răspuns la folosirea de către regimul de la Kremlin a soldaților nord-coreeni.

Ce ştim despre rachetele ATACMS  

ATACMS, fabricate de Lockheed Martin, sunt rachete balistice care, în funcție de model, pot lovi ținte la 190 de mile (306 km) distanță cu un focos care conține aproximativ 375 de kilograme de explozibil, scrie New York Times. 

Rachetele balistice zboară mult mai sus și pe distanță mai mare decât rachetele de artilerie, revenind la sol cu ​​o viteză incredibil de mare.

Ele pot fi trase de la lansatoarele mobile HIMARS pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei, precum și de la lansatoare M270 mai vechi trimise din Marea Britanie și Germania.

ATACMS sunt adesea denumite „rachete cu rază lungă de acțiune, care pot ajunge mai departe în Rusia decât orice altă rachetă ucraineană, dar nu ca o rachetă de croazieră sau o rachetă balistică intercontinentală.

Racheta ATACMS a fost dezvoltată în anii 1980 pentru a distruge ținte sovietice în adâncul liniilor inamice.  

Astăzi, Pentagonul are două versiuni ale ATACMS în inventarul său - o armă în grup și una care poartă o singură încărcătură explozivă.

De ce au așteptat SUA?

Decizia cu privire la înarmarea Ucrainei cu ATACMS a fost un subiect sensibil de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. De la începutul războiului, președintele Volodimir Zelenski a pledat pentru arme care pot lovi și mai adânc pe teritoriul Rusiei.

Statele Unite au furnizat Ucrainei ATACMS anul trecut, dar administrația Biden a refuzat până acum aprobarea pentru utilizarea lor peste graniță, în Rusia. „Încercăm să evităm al treilea război mondial”, era argumentul președintelui Biden.

Unii oficiali ai Pentagonului s-au opus, de asemenea, ca Ucraina să primească aceste rachete.

Volodimir Zelenski spune că acest tip de armă este crucial pentru capacitatea țării sale de a lansa o contraofensivă mai largă și a insistat că nu are de gând să lovească orașele rusești sau să țintească civili.

Cum le va folosi Ucraina?

Armata rusă se pregătește să lanseze un asalt major cu aproximativ 50.000 de soldați, inclusiv trupe nord-coreene, asupra pozițiilor ucrainene din Kursk, cu scopul de a recuceri întreg teritoriul rusesc pe care ucrainenii l-au ocupat în august.

Ucrainenii ar putea folosi rachetele ATACMS pentru a lovi trupe rusești și nord-coreene, echipament militar, noduri logistice, depozite de muniții și linii de aprovizionare pe teritoriul Rusiei. Ucrainenii ar putea, astfel, să afecteze eficacitatea contraofensivei ruso-coreene.

 

×
x close