Antena 3 CNN Externe WSJ: „Planul Victoriei” propus de Zelenski nu i-a impresionat pe oficialii SUA. „Nu sunt prea multe noutăți acolo”

WSJ: „Planul Victoriei” propus de Zelenski nu i-a impresionat pe oficialii SUA. „Nu sunt prea multe noutăți acolo”

WSJ: „Planul Victoriei” propus de Zelenski nu i-a impresionat pe oficialii SUA. „Nu sunt prea multe noutăți acolo”
Volodimir Zelenski prezintă oficilialor americani „Planul Victoriei”, despre care spune că va pune capăt războiului. Foto: Gettyimages
de R.K.    |    26 Sep 2024   •   17:33

Administrația Biden este nemulțumită de „Planul de victorie” propus de președintele ucrainean, potrivit unor oficiali de rang înalt care au examinat documentul în termeni generali, scrie Wall Street Journal.

Administrația Biden este îngrijorată de faptul că Planului Victoriei, propus de Zelenski, îi lipsește o strategie cuprinzătoare, cu propuneri limitate doar la furnizarea de mai multe arme și ridicarea restricțiilor asupra rachetelor cu rază lungă. „Nu sunt impresionat, nu sunt prea multe noutăți acolo”, a spus unul dintre oficiali, citat de WSJ.

Interlocutorii WSJ au remarcat că propunerile lui Zelenski sunt fără compromisuri, iar secțiunile despre diplomație și politică sunt mult mai puțin detaliate decât cererile de arme.

„Planul de victorie” pe care Zelenski îl prezintă conducerii SUA nu a fost încă făcut public. 

Președintele ucrainean le prezintă planul, joi, președintelui american Joe Biden și vicepreședintei Kamala Harris în timpul unei vizite la Casa Albă pe 26 septembrie.

Planul include componente militare și diplomatice, inclusiv invitația Ucrainei de a adera la NATO, dar detaliile complete ale cadrului de pace nu au fost încă făcute publice. Scopul planului este de a consolida viitoarea poziție de negociere a Ucrainei și de a împinge Rusia să facă o pace justă.

Zelenski cere mai multe arme

Oficialii de la Casa Albă sunt îngrijorați de faptul că planul lui Zelenski nu oferă pași clari pe care Biden îi poate sprijini în cele patru luni rămase în funcție.

Oficialii americani și europeni au declarat pentru WSJ că părți ale planului rămân subdezvoltate și că cererile legate de arme sunt specifice și detaliate.

Administrația Biden a fost reticentă în a acorda permisiunea Kievului de a folosi armele furnizate de SUA pentru a lovi ținte militare pe teritoriul Rusiei, invocând posibilitatea escaladării cu Moscova.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat înaintea vizitei lui Zelenski la Casa Albă că va modifica doctrina nucleară a Rusiei astfel încât să poată fi folosite armele nucleare dacă există o „agresiune a unui stat non-nuclear cu participarea unui stat nuclear” ca un „atac comun” împotriva Rusiei.

Avertismentele nucleare ale lui Putin vin pe măsură ce mai multe publicații occidentale, inclusiv Politico și The Guardia , au scris că SUA și Marea Britanie iau în considerare schimbarea poziției lor în ceea ce privește loviturile cu rachete cu rază lungă și pregătesc planuri pentru a reduce restricțiile actuale.

Biden a declarat pe 25 septembrie că intenționează să anunțe o serie de măsuri de sprijin pentru Ucraina în timpul vizitei lui Zelenski.

„Mâine, voi anunța o serie de acțiuni pentru a accelera sprijinul pentru armata Ucrainei”, a spus el.

Anunțul va include peste 8 miliarde de dolari în ajutor militar pentru Kiev.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close