Antena 3 CNN Externe Kremlin: Modificarea doctrinei nucleare este „un semnal” pentru Occident. În ce condiții vrea Putin să folosească bomba atomică

Kremlin: Modificarea doctrinei nucleare este „un semnal” pentru Occident. În ce condiții vrea Putin să folosească bomba atomică

GettyImages-473035242
Putin vrea să modifice doctrina nucleară a Rusiei. Foto: Gettyimages
de R.K.    |    26 Sep 2024   •   15:02

Kremlinul a declarat joi că modificarea doctrinei ruse privind recurgerea la arme nucleare, anunţată cu o zi înainte de Vladimir Putin, trebuie considerată un „semnal” pentru Occident, tensiunile cu care au escaladat puternic după declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei în februarie 2022, informează AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri că ţara sa ar putea utiliza arma nucleară în caz de „lansare masivă” a unor atacuri aeriene şi că orice asalt întreprins de un stat non-nuclear însă susţinut de o putere ce dispune de arma atomică ar putea fi considerat o agresiune „comună”.

Această avertizare a intervenit într-un moment în care Ucraina încearcă să îşi convingă aliaţii să o lase să utilizeze rachete cu rază de acţiune lungă împotriva teritoriului rus, o perspectivă ce a determinat deja mai mulţi responsabili ruşi să ameninţe Occidentul cu lovituri nucleare.

Această schimbare „trebuie considerată un semnal specific”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov, în faţa unor jurnalişti. „Acesta este un semnal care avertizează aceste ţări împotriva consecinţelor unei participări la un atac împotriva ţării noastre prin diverse mijloace, nu neapărat nucleare”, a adăugat Peskov.

El a răspuns astfel la o întrebare asupra modului în care această schimbare de doctrină ar trebui văzută de ţările „inamice”, termen folosit adesea pentru a desemna naţiunile occidentale.

„Desigur, descurajarea nucleară este ajustată pentru a ţine cont de elementele de tensiune ce se amplifică la frontierele noastre”, a adăugat Dmitri Peskov, o aluzie clară la Ucraina.

Vladimir Putin a justificat modificările propuse miercuri prin „emergenţa unor noi surse de ameninţări şi de riscuri militare pentru Rusia şi aliaţii săi”.

Preşedintele rus a făcut acest anunţ în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate asupra descurajării nucleare retransmis la televiziune, reuniuni care nu sunt de obicei publice. Adoptarea acestei noi doctrine nu a fost încă oficializată.

Potrivit lui Putin, Rusia ar putea lua în calcul recurgerea la arma nucleară „dacă vom primi informaţii fiabile despre lansarea masivă de mijloace de atac aerospaţiale şi încălcarea de către acestea a frontierei statului nostru”, a atenţionat el.

Vladimir Putin a subliniat că aceasta include aviaţia „strategică şi tactică”, rachetele sau chiar dronele.

„Ne rezervăm dreptul de a utiliza arme nucleare în caz de agresiune împotriva Rusiei sau Republicii Belarus”, aliat apropiat al Moscovei, a adăugat preşedintele rus.

În schimb, Dmitri Peskov a afirmat că reuniunea de miercuri nu a vizat expansiunea arsenalului nuclear rus. „Nu, nu a existat acolo nicio menţionare a unor asemenea planuri”, a declarat el.

Ucraina a acuzat Moscova de „șantaj nuclear”

Ucraina a acuzat joi conducerea de la Moscova de „şantaj nuclear”, după anunţul făcut în ajun de către preşedintele rus Vladimir Putin cu privire la actualizarea doctrinei nucleare ruse, relatează DPA.

„Rusiei nu i-a mai rămas decât şantajul nuclear; nu mai are alte instrumente pentru a intimida lumea”, a reacţionat şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, într-o postare miercuri seara pe Telegram. Dar această tentativă de a ne speria nu va funcţiona, a adăugat el.

De luni de zile, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere aliaţilor săi să permită Ucrainei să utilizeze rachete occidentale, inclusiv ATACMS americane şi Storm Shadows britanice, împotriva unor ţinte de pe teritoriul rus, pentru a limita capacităţile militare ale Rusiei.

Moscova dispune de cel mai mare arsenal nuclear din lume. Rusia şi SUA deţin împreună 88% din focoasele nucleare din lume, notează Reuters.

Războiul din Ucraina, declanşat de invazia forţelor ruse în februarie 2022, a provocat cea mai gravă confruntare dintre Rusia şi Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962, care a adus SUA şi Uniunea Sovietică în pragul unui război nuclear.

În 2022, Statele Unite erau într-atât de îngrijorate de posibilitatea ca Rusia să utilizeze arme nucleare tactice, încât l-au avertizat pe Vladimir Putin cu privire la consecinţele unui astfel de act, potrivit directorului CIA William Burns.

În timp ce forţele ruse câştigă teren în estul Ucrainei, iar armata ucraineană a lansat o ofensivă terestră în regiunea Kursk din Rusia la începutul lunii august, războiul a intrat în ceea ce oficialii ruşi califică drept cea mai periculoasă fază de până acum, notează agenţia britanică de presă.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close