Antena 3 CNN Externe Violențe în Marea Britanie, un hotel unde sunt cazați solicitanții de azil a fost devastat. 150 de persoane arestate, polițiști răniți

Violențe în Marea Britanie, un hotel unde sunt cazați solicitanții de azil a fost devastat. 150 de persoane arestate, polițiști răniți

proteste violente in marea britanie
Violențe în Marea Britanie, un hotel unde sunt cazați solicitanții de azil a fost devastat. FOTO: Profimedia Images
de Georgiana Marina    |    05 Aug 2024   •   07:22

Peste 150 de persoane au fost arestate în urma protestelor violente care au avut loc în weekend în Marea Britanie. La Rotherham, în nord-estul Angliei, cel puţin 10 poliţişti au fost răniţi, în urma conflictelor cu protestatarii care au încercat să pătrundă în forţă într-un hotel unde sunt găzduiţi solicitanţii de azil. O întâlnire de urgență a fost convocată luni în Downing Street, scrie BBC.

Aproximativ 700 de persoane au devastat hotelul unde sunt cazaţi azilanţii. Indivizi cu cagule pe faţă au  spart geamuri şi au aruncat cu diferite proiectile asupra polițiștilor aliniați în fața clădirii. Protestatarii au dat foc unui coș mare de gunoi aflat în apropierea unei ferestre a hotelului. 10 poliţişti au fost răniţi, dintre care unul, care şi-a pierdut cunoştinţa, a fost dus pe braţe de colegii săi la ambulanţă.  

Premierul britanic, Keir Starmer, a condamnat ferm atacul de la hotel, pe care l-a calificat drept "un act de huliganism de extremă dreapta".

Starmer a promis că va incerca să oblige instanțele de judecată să se întrunească 24 de ore pe zi pentru a asigura urmărirea penală mai rapidă a celor responsabili de aceste violenţe.

Cel puțin 100 de persoane au fost arestate, după protestele violente care au avut loc in mai multe orașe și localități importante din Anglia şi din Irlanda de Nord.

Tulburările au început după ce trei fete au fost ucise luni într-un atac cu cuţitul la Southport (nord-vestul Angliei), o tragedie care a dat naştere multor zvonuri şi dezinformări pe reţelele sociale privind religia şi originea presupusului atacator.

Duminică au avut loc noi manifestaţii sub sloganul "Destul este destul", cu referire la sosirea în Regatul Unit a migranţilor care traversează Canalul Mânecii în bărci pneumatice.

Poliţia a declarat că a efectuat aproape 150 de arestări începând de sâmbătă.

Acte de violență "absolut îngrozitoare"

La Tamworth, în apropiere de Birmingham, poliţia locală a declarat că a intervenit duminică seara în apropierea unui hotel care fusese vizat de un "grup mare de indivizi". Aceştia "au aruncat cu proiectile, au spart geamuri, au provocat incendii şi au luat la ţintă poliţia", iar un ofiţer de poliţie a fost rănit.

La Rotherham, în nordul Angliei, câteva sute de persoane s-au adunat în faţa unui hotel care găzduieşte solicitanţi de azil şi au izbucnit ciocniri cu poliţia.

Unii participanţi au spart geamuri, au provocat incendii şi au aruncat cu proiectile în poliţie, în timp ce alţii au strigat sloganuri precum "Scoateţi-i afară".

Ministrul de interne Yvette Cooper a descris actele de violență ca fiind "absolut îngrozitoare".

În Middlesbrough (nord-est), au avut loc, de asemenea, tulburări în centrul oraşului. Camera unei echipe AFP a fost spartă de demonstranţi.

Alte manifestaţii au avut loc în întreaga ţară, la Aldershot (sud-vest), Bolton (nord) şi Weymouth (sud), într-o atmosferă în general tensionată.

 

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close