Europarlamentarul PSD Victor Negrescu și vicepreședinte în Parlamentul European a vorbit într-un interviu exclusiv la Be EU de la Antena 3 CNN despre oportunitatea de care România ar putea profita pentru a adera cu granițele terestre la spațiul Schengen, dar și despre ce portofoliu de comisar european ar putea primi România.
Nicu Ștefănuță și Victor Negrescu au obținut amândoi funcția de vicepreședinte în noul Parlament European. Nicu Ștefănuță a fost susținut de Verzi, iar Victor Negrescu de socialiști. Este o premieră pentru România, iar acest lucru ar putea aduce avantaje pentru țara noastră.
„E important pentru România faptul că astăzi ocupăm aceste roluri importante în Parlamentul European, pentru că legislativul Uniunii Europene reprezintă o instituție cheie în tot ceea ce înseamnă funcționarea Europei de astăzi și în contextul în care calitatea mea de vicepreședinte o să fie implicată în deciziile importante care sunt luate aici, la nivelul Parlamentului European, automat România devine mai influentă. Putem modifica, de exemplu, ordinea de zi, putem influența procesul legislativ, putem să ne asigurăm că mai mulți români sunt promovați în instituțiile europene.
De asemenea, putem să ridicăm anumite subiecte de interes în raport cu celelalte institu instituții europene, fie că vorbim de Comisia Europeană sau Consiliu. Eu cred că este relevant pentru noi că am reușit acest lucru și, mai mult decât atât, va conta ceea ce vom face de acum încolo. Acum eu am această șansă să fac parte și din cele trei familii politice europene care guvernează în prezent Europa, social-democrații, popular-europenii și Renew. În interiorul acestor grupuri luăm decizii importante. Sper ca influența mea să ajute și mai mult România atunci când avem subiecte de interes pentru cetățeni, pentru că asta îmi doresc, ca agenda Parlamentului European să corespundă mai mult cu așteptările legitime pe care le au oamenii de la noi”, a spus Victor Negrescu.
Acesta a vorbit apoi despre pericolele cele mai mari, în acest început de mandat.
„Sunt mai multe subiecte de interes. Pe de o parte, avem această bătălie care nu este doar ideologică, între cei care vor ca Europa să funcționeze și cei care vor să distrugă Europa. Cei care vor să distrugă Europa sunt cei care susțin Rusia, care sunt susținuți de multe ori de Federația Rusă, direct sau indirect și care, de fapt, doresc să fragmenteze continentul nostru și să ne izoleze pe fiecare dintre noi. Ori o Românie izolată ar fi o Românie care ar fi fragilă în fața Federației Ruse și eu nu-mi doresc lucrul acesta și în jurul acestei discrepanțe apar multe dezbateri, dezbateri despre bugetul european, dezbateri despre politica de coeziune, dacă vom continua sau nu acest mecanism, dezbateri despre suportul pentru Ucraina, dezbateri pentru întărirea flancului estic sau nu”, a mai declarat Victor Negrescu în emisiunea Be EU de la Antena 3 CNN.
Ce șanse are România la Schengenul terestru
„Cred că până la finalul anului putem să repunem acest subiect pe agenda Consiliului Uniunii Europene și, sperăm noi, să avem o decizie favorabilă în acest sens. Totul depinde și de alegerile din Austria și există la un moment dat o fereastră de oportunitate. Imediat după alegeri să încercăm să revenim cu acest subiect.
E nevoie de o coordonare între noi, aici, în Parlamentul European, și colegii noștri din țară, Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe și premierul României pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă. Nu este simplu, dar în același timp toată lumea spunea că nu o să obținem Air Schengen și am obținut și acum există această oportunitate”, a explicat Victor Negrescu.
Ce portofoliu de comisar european speră România să obțină
„Așa cum l-ați auzit și pe premierul Marcel Ciolacu, intenția noastră este să obținem pentru România un portofoliu care gestionează aspecte economice și sunt mai multe comisariat care se ocupă de acest aspect. Fie comisarul pentru economie, comisarul pentru bugete, comisarul pentru piața internă. Cred că România merită această oportunitate și cred că e și în interesul românilor ca noi să putem să influențăm deciziile în zona economică în așa fel încât să o ducem mai bine, să fim foarte concreți în acest sens, dar și să reducem disparitățile existente între statele membre, pentru că astăzi peste jumătate din ajutoarele de stat oferite la nivel european sunt date doar de câteva state membre și automat se creează anumite inadvertențe pe piața europeană. Eu cred că vom putea să obținem acest obiectiv. Au fost deja discuții între premierul României și președinta Ursula von der Leyen, dar și cu ceilalți demnitari europeni, de exemplu, cancelarul german Olaf Scholz.
Cred că foarte curând o să știm exact care este portofoliu pentru România și putem să ne gândim și la o persoană. Cred că ne trebuie o persoană cu experiență în plan european, o persoană care se poate lupta pentru România și a dovedit lucrul acesta și cred că vom identifica persoana potrivită”, a mai spus Negrescu.