Ministrul Justiției din Polonia, Adam Bodnar, a declarat că Polonia nu a putut pune în aplicare un mandat european de arestare emis pe numele unui cetățean ucrainean suspectat că a sabotat gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, deoarece nu se afla pe teritoriul polonez, scrie Ukrainska Pravda.
La sfârșitul lunii august 2024, ziarul german Der Spiegel a scris că un cetățean ucrainean suspectat de sabotaj la gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 a fugit din Polonia cu o mașină diplomatică ucraineană. Berlinul este convins că autoritățile de la Varșovia l-au avertizat pe fugar, relatează presa germană.
„Guvernul german este furios pe Varșovia”, scriu jurnaliștii care adaugă că serviciile de securitate germane au avertizat că „nu vor uita așa ceva”.
Un tribunal german a emis un mandat de arestare pentru ucrainean în prima săptămână a lunii iunie, iar acesta a fost imediat introdus în baza de date germană a persoanelor căutate. La 21 iunie, Germania a trimis un mandat european de arestare în Polonia, dar bărbatul nu a fost arestat în Polonia.
Ministrul Justiției a fost întrebat la Radio Zet dacă este adevărat că Polonia a refuzat să-l predea Germaniei pe scafandrul ucrainean suspectat că ar fi aruncat în aer gazoductul Nord Stream. „Nu se știe unde se află această persoană pe teritoriul Republicii”, a răspuns Bodnar.
„Au fost luate măsuri de către serviciile germane, dar aceste măsuri nu au putut fi puse în aplicare pentru că acest domn nu se afla pe teritoriul polonez”, a adăugat el.
Ce a scris presa germană
Germania a emis la mijlocul lunii august un mandat de arestare european împotriva unui scafandru ucrainean care ar fi făcut parte dintr-o echipă care a sabotat gazoductul Nord Stream. Anchetatorii germani consideră că ucraineanul, care cel mai recent ar fi trăit în Polonia, a fost unul dintre scafandrii care au amplasat dispozitive explozive pe conducte care leagă Rusia de Germania în adâncurile Mării Baltice, în septembrie 2022.
Germania a solicitat Poloniei în iunie arestarea bărbatului, a acris presa.
La rândul să, procuratura poloneză a refuzat să facă comentarii. Revista Spiegel a scris, citând surse de securitate, că se crede că suspectul a părăsit Polonia.
În cadrul aceleiaşi anchete, autorităţile germane au identificat de asemenea un bărbat şi o femeie, tot scafandri-instructori ucraineni, dar deocamdată nu au emis mandate de arestare împotriva lor, au mai indicat SZ, Zeit şi ARD.
O anchetă suedeză a dus la găsirea de urme de explozibil pe mai multe obiecte recuperate de la locul exploziilor, confirmând că acestea au fost deliberate.
În ianuarie 2023, Germania a percheziţionat o navă care ar fi fost utilizată la transportul explozibililor şi a informat ONU că este posibil ca scafandri antrenaţi să fi ataşat dispozitive explozive pe conducte, la o adâncime de 70-80 de metri.