Antena 3 CNN Externe WSJ: Ideea sabotajului Nord Stream a apărut „într-o noapte de beție”. CIA a aflat de operațiune și i-a cerut lui Zelenski să o oprească

WSJ: Ideea sabotajului Nord Stream a apărut „într-o noapte de beție”. CIA a aflat de operațiune și i-a cerut lui Zelenski să o oprească

nord stream
Gazoductul Nord Stream a fost aruncat în aer în 2022. Foto: Gettyimages
de Robert Kiss    |    16 Aug 2024   •   11:19

Ideea sabotajului gazoductului Nord Stream a apărut „într-o noapte de beție”, a declarat un ofițer implicat în operațiune, citat sub anonimat de Wall Street Journal. Conducta a fost aruncată în aer în 2022, iar potrivit cotidianului american planul a fost gândit de ucraineni.

Un raport al publicației americane Wall Street Journal susține că Kievul a planificat aruncarea în aer a conductei care aducea gaz rusesc în Germania în mai 2022, citând patru surse militare ucrainene anonime.

Un mic echipaj ucrainean care a folosit un vas cu pânze, Andromeda, s-a aflat în spatele sabotajului conductelor Nord Stream. Barca a plecat din Rostock, Germania, pe malul Mării Baltice, apoi s-a oprit pe o insulă daneză și, ulterior, a ajuns în apele suedeze și poloneze.

Operațiunea a fost gândită în timpul unei nopți de beție din mai 2022, în timp ce ofițerii militari ucraineni sărbătoreau oprirea invaziei pe scară largă de către Rusia și căutau să dea o nouă lovitură Moscovei.

„Totul a început într-o noapte de băutură intensă și determinarea de fier a câtorva persoane, care au avut curajul să-și riște viața pentru țara lor", a spus sursa.

„Întotdeauna mă face să râd când citesc speculații în mass-media despre o operațiune mare care implică servicii secrete, submarine, drone și sateliți”, a declarat pentru WSJ un ofițer implicat în complot.

Nord Stream este o rețea de conducte care circulă pe sub Marea Baltică, din Rusia până în Germania, pentru a furniza gaze naturale Europei de Vest.

Operațiunea a costat aproximativ 300.000 de dolari (273.000 de euro) și a implicat un echipaj de șase membri pe un iaht mic închiriat. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aprobat-o inițial înainte ca agenția de informații americană CIA să afle și să-i ceară să o oprească.

Președintele ucrainean a ordonat oprirea, dar șeful armatei, Valeri Zalujnîi, a continuat operațiunea, notează WSJ.

Instituția a spus că a vorbit cu patru oficiali ucraineni înalți în apărare și securitate care fie au participat la complot, fie au avut cunoștințe directe despre complot și că toți consideră conductele o țintă legitimă, deoarece se apăra împotriva Rusiei.

Părți din informațiile publicate de Wall Street Journla par confirmate de o investigație a poliției germane de aproape doi ani, care a obținut comunicații prin e-mail, telefon mobil și prin satelit, precum și amprente și mostre de ADN de la presupusa echipă de sabotaj.

Miercuri, autoritățile germane au emis un mandat european de arestare pe numele unui bărbat identificat drept „Volodimir Z”, un instructor de scufundări care locuia în Polonia și care se presupune că s-a scufundat pe fundul mării pentru a plasa dispozitivele pe conductă.

Conducta, formată din gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, transporta gaze naturale din Rusia către Germania pe sub Marea Baltică. A fost avariată de explozii în septembrie 2022, la șapte luni după invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina, ceea ce a scos-o din funcțiune și a agravat criza energetică din Europa.

Inițial, mulți au presupus că Rusia a fost de vină. Ulterior, alții au sugerat că CIA ar fi putut fi implicată. Anul trecut, New York Times a relatat că oficiali americani au primit informații care sugerează că un „grup pro-ucrainean” se află în spatele exploziilor, în timp ce luna trecută, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a calificat exploziile drept „un act de terorism desfășurat la indicația evidentă a americanilor”.

Consilierul lui Zelenski neagă acuzațiile WSJ de sabotare a Nord Stream de către Ucraina

Președinția ucraineană a reacționat joi la acuzația Wall Street Journal (WSJ) privind implicarea Ucrainei în sabotarea în 2022 a conductelor de gaze ruse Nord Stream care traversează Marea Baltică. Pentru Mykhailo Podoliak, consilierul lui Volodimir Zelenski, aceasta este o „prostie absolută”.

„Aceste acțiuni nu aveau niciun interes practic pentru Ucraina”, a declarat consilierul prezidențial pentru Agenția France-Presse. „Un astfel de act poate fi efectuat numai cu resurse tehnice și financiare semnificative... și cine avea toate acestea la momentul atacului? Doar Rusia”, a spus Podoliak.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close