Antena 3 CNN Externe Un neurochirurg şi-a lăsat fiica de 13 ani să facă o gaură în craniul unui pacient

Un neurochirurg şi-a lăsat fiica de 13 ani să facă o gaură în craniul unui pacient

medici operatie - getty
Revoltat de situaţie, pacientul vrea să dea echipa medicală în judecată şi cere despăgubiri. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    28 Aug 2024   •   18:41

O femeie medic neurochirurg în Austria este anchetată pentru că i-ar fi permis fiicei sale de 13 ani să participe la o intervenție de urgență asupra unui pacient ajuns în stare gravă la spital. La un moment dat, femeia i-ar fi permis copilei, inclusiv, să dea o gaură în craniul pacientului. Totul s-a aflat în urma unui apel anonim, iar pacientul, care citise despre asta în presă, a avut un șoc când a aflat că, de fapt, el fusese victima, scrie The Telegraph.

Incidentul s-a întâmplat în luna ianuarie la Spitalul Universitar Graz, din Austria, acolo unde pacientul, un bărbat de 33 de ani, a fost transportat de urgență cu avionul, cu răni grave la cap, după un accident într-o pădure.

Medicul neurochirurg este acuzat că i-a permis fiicei sale, în vârstă de 13 ani, să participe activ la operația de urgență, inclusiv să găurească craniul pacientului, conform ziarului austriac Kronen Zeitung.

Din fericire pentru pacient, operația a fost finalizată fără probleme, însă în luna aprilie, o plângere anonimă depusă la parchetul din Graz, capitala regională a Styriei, al doilea cel mai mare stat al Austriei, a declanșat o investigație.

Pacientul ar fi aflat pentru prima dată despre incident din mass-media, pentru ca ulterior, în iulie, să fie informat de poliție că el era victima.

Revoltat de situaţie, pacientul vrea să dea echipa medicală în judecată şi cere despăgubiri

„Stai acolo, fără voință, inconștient, și devii cobai. Probabil nu există altă modalitate de a exprima asta... așa ceva nu este posibil. Nu poți face asta", a spus avocatul bărbatului. 

Fata ar fi „participat activ” Spitalul a confirmat că atât chirurgul care a efectuat operația, cât și un chirurg superior care era prezent la acel moment au fost suspendați din funcție cu efect imediat. Ambii sunt investigați sub suspiciunea de a fi cauzat vătămări corporale grave.

Alte cinci persoane care se aflau în sala de operație sunt, de asemenea, investigate pentru „neîmpiedicarea unui act care este pedepsit de lege”.

Avocatul intenționează acum să dea în judecată echipa chirurgicală și să solicite despăgubiri pentru durerea și suferința victimei, despre care a spus că nu a mai putut să se întoarcă la muncă.

Avocatul pacientului acuză o lipsă de demnitate

Asociația Spitalelor din Styria (Kages), care administrează spitalul, nu a confirmat și nici nu a infirmat dacă adolescenta a dat gaura în craniu.

Într-o declarație de la sfârșitul lunii mai, Kages a recunoscut că fata ar fi putut „participa activ la operație”, dar a subliniat că procedura a fost realizată fără complicații.

Avocatul victimei a spus că toți cei prezenți în timpul operației împărtășesc responsabilitatea, adăugând că nici Kages, nici spitalul nu au contactat victima.

El a declarat pentru ziarul german Bild: „Nu a existat niciun contact, nicio explicație sau scuză, nimic. Acest lucru este pur și simplu lipsit de demnitate.”

Spitalul Universitar Graz a declarat într-un comunicat că investigația întregii echipe chirurgicale este în curs, dar „până în prezent, nu există dovezi concrete că fiica a participat efectiv la operație”.

În continuare: „Conducerea spitalului dorește să își exprime regretul profund și să își prezinte sincerele scuze pentru acest incident și lucrează pentru a clarifica pe deplin situația.”

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close