
Vin noi avertizări din Europa în legătură cu un posibil război cu Rusia. Ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, a avertizat luni despre necesitatea de a se pregăti pentru o posibilă agresiune rusă înainte de sfârşitul acestui deceniu. În același timp, un expert militar german a declarat pentru BILD că un atac rusesc asupra NATO este posibil încă din această toamnă.
Șeful diplomației poloneze a declarat luni că „Rusia nu poate învinge Ucraina de una singură”, însă „dacă ar putea utiliza pe deplin întregul potenţial industrial, uman şi militar al Ucrainei, raportul de putere s-ar schimba”.
„Prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru (a ne înfrunta cu) capacitatea Rusiei de a se angaja într-o agresiune mai largă spre sfârşitul deceniului”, a adăugat Sikorski, potrivit Agerpres.
Ministrul polonez a explicat că incapacitatea actuală a Rusiei pentru o ofensivă mai largă se datorează implicării sale în războiul împotriva Ucrainei, dar a avertizat că „o capitulare forţată a Ucrainei şi, de exemplu, capturarea de către Rusia a resurselor industriale şi umane (ucrainene), inclusiv a armatei (ucrainene), cea mai mare din Europa în tabăra aliată, ar fi ceva care ar schimba complet situaţia”.
Un atac rusesc asupra NATO este posibil încă din această toamnă, a declarat expertul militar, istoricul și profesorul de la Universitatea Potsdam, Sönke Neitzel, într-un interviu acordat publicației germane BILD.
„Vedem că Rusia a anunțat exerciții pe scară largă în Belarus. Vedem o teamă puternică în țările baltice că, în timpul acestor exerciții, trupele ruse ar putea trece granița. Și vedem că articolul 5 al tratatului NATO ar putea să nu mai funcționeze, cel puțin pentru SUA. Descurajarea slăbește”, a remarcat istoricul.
El a citat mai mulți factori care ar putea determina un război în Europa, inclusiv „modul în care reacționează NATO în general, ce rol joacă Trump, ce rol joacă europenii, dacă pacea în Ucraina este obținută în orice formă”.
„Expresia «Ultima vară de pace» nu mai este, din păcate, ceva complet nerealist; s-ar putea întâmpla”, a spus el.
Sönke Neitzel împărtășește aceeași opinie ca ministrul polonez de extrene, și-anume că Putin nu va ataca alte țări europene atât timp cât este în război în Ucraina.
Radoslaw Sikorski s-a mai referit, luni, și la negocierile aflate în desfăşurare în Arabia Saudită, la care SUA, Ucraina şi Rusia participă separat, şi şi-a exprimat speranţa că vor duce la o încetare a focului şi la pace, deşi a subliniat că "Ucraina nu este o victimă voluntară a agresiunii" şi a reamintit că Kievul "are aliaţi de partea sa, inclusiv Uniunea Europeană şi Polonia".
În ceea ce priveşte viitorul Ucrainei, şeful diplomaţiei poloneze a subliniat importanţa supravieţuirii acesteia ca naţiune suverană şi a subliniat că "cel mai important lucru este că Ucraina supravieţuieşte ca ţară care îşi poate alege propriii săi lideri, care controlează marea majoritate a teritoriului său şi care decide integrarea sa" în organizaţiile internaţionale.
Citește și Cum se pregătește Europa pentru război: ghiduri de supraviețuire, buncăre, drone și dinți de dragon