Antena 3 CNN Externe UE vrea să antreneze peste 60.000 de soldați ucraineni în acest an, dar nu în Ucraina. Reacţia statelor membre

UE vrea să antreneze peste 60.000 de soldați ucraineni în acest an, dar nu în Ucraina. Reacţia statelor membre

soldati ucraineni - getty
Ucraina a cerut din nou ajutorul aliaților. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    30 Aug 2024   •   17:34

Uniunea Europeană, care şi-a stabilit ca obiectiv de a instrui aproximativ 60.000 de soldați ucraineni în acest an, vrea să facă mai mult, dar rămâne împărțită în ceea ce privește posibilitatea de a desfășura această acţiune în Ucraina, a declarat, vineri, şeful politicii externe a UE, Josep Borrell. Subiectul a divizat statele membre, unele temându-se de o escaladare a conflictului, scrie AFP, citat de Agerpres. 

"Vom discuta modalităţi de a dezvolta misiunea noastră de antrenament" pentru soldaţii ucraineni, a spus Borrell cu puţin timp înainte de o reuniune a miniştrilor apărării din UE la Bruxelles.

"Ne gândim să avem un centru de coordonare la Kiev, dar nu există niciun acord pentru antrenarea soldaţilor ucraineni pe teritoriul ucrainean în cadrul structurilor europene", a adăugat el.

Reacția statelor membre UE

Subiectul divizează statele membre. Mai multe ţări, inclusiv Franţa, Estonia şi Suedia, sunt în favoarea acestei idei, dar altele sunt mai reticente, temându-se de o escaladare a conflictului.

Franţa a provocat un şoc la sfârşitul lunii februarie, spunând că "nu exclude" trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, recunoscând, totuşi, că nu există un "consens" în acest moment.

Reînnoirea misiunii europene de instruire a soldaţilor ucraineni se află pe ordinea de zi a reuniunii ministeriale, dar textul nu menţionează deocamdată posibilitatea ca aceasta să se desfăşoare pe teritoriul Ucrainei, a explicat o sursă diplomatică.

Borrell a criticat ţările membre UE care au impus restricții asupra armelor furnizate Ucrainei

Borrell a cerut din nou ridicarea restricţiilor occidentale asupra armelor pe care le furnizează Ucrainei, numind "ridicole" temerile de escaladare prezentate de ţările care refuză să elimine aceste restricţii.

"Cred că este ridicol să spui că, permiţând să fie vizate ţinte pe teritoriul rusesc, înseamnă să fii în război cu Moscova. Nu suntem în război cu Moscova", a spus fostul ministru spaniol.

Germania s-a declarat nemulțumită de comentariile lui Borrell pe care le-a numit  „ciudate"

"Spre sfârşitul mandatului său, declaraţiile domnului Borrell sunt din ce în ce mai ciudate. Un lucru este clar: vorbeşte din ce în ce mai puţin în favoarea Uniunii Europene, şi din ce în ce mai mult pentru el însuşi", a declarat o sursă apropiată guvernului german.

Mandatul lui Borrell se încheie în noiembrie sau decembrie, în funcţie de preluarea mandatului de către noua Comisie Europeană.

Ucraina a cerut din nou ajutorul aliaților

În faţa recentelor atacuri aeriene ruseşti, Ucraina le-a cerut din nou aliaţilor săi să ridice restricţiile privind utilizarea armelor lor. Berlinul şi Washingtonul se opun, temându-se de o confruntare cu Moscova.

Şeful diplomaţiei europene a pledat din nou pentru accelerarea livrărilor de arme către Ucraina de către ţările UE, după un apel în acest sens lansat joi de ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

"Multe promisiuni au fost făcute începând cu luna iunie, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, iar în faţa atacurilor masive asupra Ucrainei, asupra oraşelor ucrainene din ultimele zile (...), este clar că trebuie să reacţionăm", a subliniat el.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close