Antena 3 CNN Externe Șeful diplomației UE vrea să propună sancțiuni miniștrilor israelieni extremiști în cea mai dură poziție de până acum a blocului

Șeful diplomației UE vrea să propună sancțiuni miniștrilor israelieni extremiști în cea mai dură poziție de până acum a blocului

josep borell
Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene. Sursa foto: Profimedia Images
de Adrian Dumitru    |    25 Aug 2024   •   17:03

Șeful diplpomației europene urmează să ceară sancțiuni împotriva a doi miniștri israelini, oficialii de extremă dreapta Itamar Ben-Gvir și Bezalel Smotrich, relatează The Guardian. E vorba de cea mai dură poziție de până a UE față de Israel, de când a început războiul anti-Hamas din Gaza.

La o întâlnire a celor 27 de miniștri europeni de externe, joi, Josep Borrell urmează să propună sancțiuni împotriva lui Itamar Ben-Gvir și lui Bezalel Smotrich, cei doi miniștri de extremă dreapta care continuă să facă declarații inflamatorii și al căror comportament a atras condamnarea comunității internaționale.

Ben-Gvir, ministrul securității naționale din Israel, a provocat revoltă după o vizită recentă la moscheea al-Aqsa, un loc sacru pentru evrei dar și pentru musulmani. Ministrul ultranaționalist care a încercat de mai multe ori să dinamiteze discuțiile pentru un armistițiu, spune că a mers să se roage, încălcând, astfel, statu-quo-ul care permite doar musulmanilor să se roage la moschee.

Ben-Gvir a cerut, de asemenea, în nenumărate rânduri, oprirea ajutoarelor umanitare pentru Gaza.

Smotrich, ministrul de finanțe din guvernul Netanyahu, a provocat și el revoltă la începutul lunii după ce a spus că ar fi „justificată și morală” înfometarea a două milioane de oameni în Gaza pentru a putea obține eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza din 7 octombrie.

Răspunsul lui Borrell la această afirmație a venit pe 11 august – „În timp ce lumea încearcă să obțină un armistițiu în Gaza, ministrul Ben Gvir cere oprirea ajutorului umanitar pentru civili. La fel ca afirmațiile sinistre ale ministrului Smotrich, aceasta este o incitare la crime de război. Sancțiunile trebuie să intre pe agenda UE”.

Deși Borrell este așteptat să propună sancțiunile, este puțin probabil ca ele să fie formulate oficial, în condițiile în care Ungaria și Cehia, cei mai apropiați aliați ai lui Netanyahu în Europa, ar folosi dreptul de veto pentru a bloca o declarație comună.

Totuși, surse europene, citate de The Guardian, cred că propunerea trebuie să vină, chiar și doar de principiu, într-o încercare de a repara credibilitatea internațională a blocului cu privire la războiul din Gaza.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close