Antena 3 CNN Externe Ucrainenii au lovit depozitele unde Putin și-ar ține o rachetă Satan II și muniția primită din Iran și Coreea de Nord

Ucrainenii au lovit depozitele unde Putin și-ar ține o rachetă Satan II și muniția primită din Iran și Coreea de Nord

profimedia-0909700355
Exlozia de la depozitul din Toropeț, lovit de ucraineni cu drone. Foto: Profimedia Images
21 Sep 2024   •   16:19

Incendii și explozii s-au produs în noaptea de vineri spre sâmbătă la cel puțin alte două depozite ale armatei ruse. Acestea ar fi adăpostit rachete nord-coreene și iraniene. Unele surse militare susținând că ar putea fi vorba chiar și de rachete Satan II, scrie The Moscow Times.

În noaptea de 21 septembrie, Forțele Armate ucrainene au lovit două depozite mari de muniții pe teritoriul Rusiei, și anume la Kamenîi Tihorețk (Krasnodar) și la Oktiabrski (Tver).

Atacul vine la câteva zile distanță de la explozia apocaliptică a depozitului de la Toropeț, unde Ucraina a distrus muniții pe care rușii le-ar fi putut folosi timp de trei luni pe front.

Sămbătă, ministerul rus al Apărării a anunțat doborârea a 101 drone ucrainene, 53 în regiunea Briansk, 18 în ținutul Krasnodar, cinci în regiunea Kaluga, câte trei în regiunile Tver și Belgorod, câte una în regiunile Smolensk, Kursk și peninsula Crimeea și 16 în Marea Azov dar nu a comunicat vreo pierdere.

Atacul cu dronă asupra orașului Kamenîi Tihorețk a fost confirmat de șeful municipalității, Anatoly Perepelin. Pe canalul său Telegram, el le-a cerut locuitorilor să rămână calmi și să nu iasă în aer liber.

„În urma exploziilor, locuitorii satului din apropiere sunt evacuați temporar în cele mai apropiate așezări”, a declarat guvernatorul regiunii Krasnodar, Veniamin Kondratiev. Potrivit canalului ASTRA Telegram, localnicii au raportat un atac asupra unui depozit de muniții.

Depozitul din Kamenîi Tihorețk găzduia, potrivit Casei Albe, rachete nord-coreene livrate către Rusia pentru războiul cu Ucraina.

Potrivit The Moscow Times, canalul Telegram VChK-OGPU, care este apropiat de forțele de securitate ruse, citând surse, scrie că în regiunea Tver, UAV-urile au lovit un „obiect secret” în satul Oktiabrski de lângă Toropeț. Vorbim despre o unitate militară a Forțelor Strategice de Rachete, unde pot fi depozitate rachete capabile să „șteargă zeci de kilometri de pe fața pământului”. „Se spune că acolo este o rachetă Satan în serviciul de luptă. O cale ferată avariată trece prin porțiune, care nu este marcată pe hartă. Se pare că rachetele noastre și cele nord-coreene au fost aduse pe ea până la depozit și înapoi”, au declarat surse pentru canal.

Potrivit jurnalistului Alexander Nevzorov, ținta principală a atacului asupra arsenalului din regiunea Tver au fost rachetele iraniene Fath-360 și rachetele nord-coreene KN-23. În total, depozitul ar fi putut stoca aproximativ 45 de mii de tone de muniție, inclusiv rachete balistice. El confirmă, de asemenea, informațiile conform cărora lovitura a fost efectuată pe cel de-al 23-lea arsenal al Direcției principale de rachete și artilerie a Ministerului rus al Apărării, unde ar fi putut fi prezenți până la 430 de militari în momentul bombardării.

Rușii au pierdut muniție pentru 3 luni de rǎzboi în explozia de la Toropeț

Ucraina a lansat, pe 18 septembrie, un atac cu drone asupra celui mai mare depozit cu rachete al rușilor, de lângă Toropeț, făcut să reziste unui atac nuclear.

Potrivit publicației estoniene ERR, Kiviselg a comentat atacul în timpul unei conferințe de presă a Ministerului Apărării din Estonia.

Ucraina a reușit să lovească depozitul deoarece o parte din muniție nu se afla în interiorul buncărelor, provocând un lanț de explozii care a distrus 30.000 de tone de muniție, a spus Kiviselg.

„Rusia trage 10.000 de obuze pe săptămână. E vorba de muniție folosită pentru două-trei luni. Vom vedea consecințele acestei pierderi pe front în săptămânile următoare”, a spus Kiviselg.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close