Antena 3 CNN Externe „A fost șters de pe fața Pământului”. Ucraina a distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor, făcut să reziste unui atac nuclear

„A fost șters de pe fața Pământului”. Ucraina a distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor, făcut să reziste unui atac nuclear

atac drone ucrainene depozit rusia
Atacurile puternice au provocat un cutremur în Tver. Sursă colaj foto: Captură video X
de Andreea Ştefan    |    19 Sep 2024   •   09:14

Războiul din Ucraina a generat un lung șir de imagini șocante, dar nimic atât de teribil nu a mai fost văzut până acum. Dronele ucrainene au țintit cu succes un depozit de arme din Toropeț, în regiunea rusă Tver, în cursul nopții, a declarat o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Kyiv Independent miercuri.

Fotografii și videoclipuri partajate pe canalele Telegram rusești la începutul zilei de 18 septembrie au arătat o serie de explozii și o coloană mare de fum, care se presupune că au avut loc la un depozit de muniții din orașul Toropeț.

Guvernatorul regiunii Tver, Igor Rudenya, a raportat dimineața că un incendiu a izbucnit în Toropeț din cauza resturilor de dronă căzute, dar a susținut că situația este „sub control”.

Potrivit sursei, drone ale SBU, ale serviciilor de informații militare ucrainene și ale forțelor armate ucrainene au lovit un depozit în care erau depozitate rachete balistice, inclusiv Iskanders, rachete antiaeriene, muniție de artilerie și bombe ghidate KAB.

Atacul „a șters literalmente de pe fața pământului un depozit mare al principalului departament de rachete și artilerie al Ministerului rus al Apărării”, a declarat sursa.

„După sosirea dronelor ucrainene, a început o detonare extrem de puternică”, iar zona afectată are o lățime de 6 kilometri (3,7 mile), a declarat sursa.

„SBU, împreună cu colegii din forțele armate, continuă să reducă metodic potențialul de rachete al inamicului, cu care distruge orașele ucrainene”.

Sursa a declarat că există planuri de a efectua atacuri similare asupra altor facilități militare rusești.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că 54 de drone ucrainene au fost doborâte peste noapte, dar nu a menționat nicio dronă doborâtă deasupra regiunii Tver.

Potrivit raportului Ministerului rus al Apărării de la ora 8 dimineața, 27 de drone au fost doborâte deasupra regiunii Kursk, 16 deasupra regiunii Bryansk, șapte deasupra regiunii Smolensk, trei deasupra regiunii Belgorod și una deasupra regiunii Oryol.

Atacurile au provocat un cutremur în Tver

Atacurile au fost atât de puternice încât au provocat efectul unui cutremur, înregistrat de seismografe cu o magnitudine de 2,8, cu un nor de fum vizibil din satelit, notează La Repubblica.

Videoclipurile înregistrate după sunt apocaliptice: depozitele de muniții s-au transformat în vulcani care scuipă flăcări. Atacul ar putea afecta continuarea conflictului. De fapt, au fost lovite cele mai mari depozite rusești, construite în epoca sovietică și supuse unei renovări radicale între 2015 și 2018.

Ministrul adjunct al apărării, Dmitri Bulgakov, a declarat la acea vreme că depozitul a fost capabil să reziste atacurilor cu rachete și exploziilor nucleare. Depozitele ar fi conținut 30 000 de tone de explozibili, inclusiv stocuri de rachete balistice, rachete antiaeriene, rachete, muniție de artilerie, mine.

Resturi din Războiul Rece și obuze proaspăt produse de mașinăria de război a lui Putin: o parte din proviziile de război livrate de Coreea de Nord ar fi fost, de asemenea, stivuite în acest complex colosal, format din zeci de buncăre protejate de un perimetru defensiv consolidat pentru a respinge raidurile și incursiunile teroriste.

Întreaga instalație este acum în flăcări, cu explozii continue de obuze și proiectile împrăștiate pe kilometri întregi.

Populația satelor din apropiere este evacuată, iar pe rețelele de socializare circulă mesaje care descriu o situație haotică, cu familii abandonate în cătune izolate care nu găsesc o cale de scăpare. Nu este clar cum a fost posibilă distrugerea tuturor buncărelor.

Surse de la Kiev susțin că au reușit să lanseze o sută de drone ucigașe asupra uzinei, care au zburat pe aproape 700 de kilometri înainte de a cădea asupra depozitelor. Cu toate acestea, avioanele fără pilot nu au demonstrat niciodată capacitatea de a străpunge structuri din beton armat: trebuie să fi fost opera unor rachete cu rază lungă de acțiune.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia atac drone
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close