Antena 3 CNN Externe Ucraina, reacție furioasă după ce Mongolia l-a primit pe Putin cu flori: ”Împărtășește responsabilitatea pentru crimele de război”

Ucraina, reacție furioasă după ce Mongolia l-a primit pe Putin cu flori: ”Împărtășește responsabilitatea pentru crimele de război”

putin a ajuns in mongolia
Vladimir Putin a ajuns în Mongolia pentru o vizită oficială. FOTO: Profimedia Images
de Georgiana Marina    |    03 Sep 2024   •   12:42

Ucraina reclamă că dreptul internațional a primit o „lovitură grea” din cauza eșecului Mongoliei de a-l aresta pe Putin în timpul vizitei. „A permis unui criminal acuzat să se sustragă justiției, împărtășind astfel responsabilitatea pentru crimele de război”, spun oficialii ucraineni, citați de The Guardian.

Vladimir Putin vizitează zilele acestea Mongolia, fără niciun semn că „țara gazdă va ceda apelurilor de a-l aresta în baza unui mandat internațional pentru presupuse crime de război care decurg din invazia Ucrainei”.

Eșecul Mongoliei de a-l aresta pe Putin a reprezentat o „lovitură grea” pentru sistemul de drept penal internațional, a declarat luni, 2 septembrie, ministrul ucrainean de externe. „Mongolia a permis unui criminal acuzat să se sustragă justiției, împărtășind astfel responsabilitatea pentru crimele de război”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Heorhiy Tykhyi.

Este prima vizită a lui Putin într-o țară membră a Curții Penale Internaționale de când această instanță a emis un mandat de arestare împotriva sa în urmă cu aproximativ 18 luni. El a fost primit cu onoruri, flori și covorul roșu.

Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele Mongoliei, Ukhnaa Khurelsukh, afirmând că relațiile dintre cele două țări "se dezvoltă în toate domeniile". De asemenea, Putin l-a invitat pe Khurelsukh să participe la summitul BRICS din orașul rus Kazan de la sfârșitul lunii octombrie. 

Putin se va întâlni cu prim-ministrul țării și cu președintele parlamentului.

Înainte de vizita sa, Ucraina a cerut Mongoliei să îl predea pe Putin Curții de la Haga, iar Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea că Mongolia ar putea să nu execute mandatul.

Membrii instanței internaționale sunt obligați să rețină suspecții dacă a fost emis un mandat de arestare, însă Mongolia este o țară fără ieșire la mare dependentă de Rusia pentru combustibil și o parte din electricitate. Curtea nu are un mecanism de punere în aplicare a mandatelor sale.

Curtea Penală Internațională l-a acuzat pe Putin că este responsabil pentru răpirile de copii din Ucraina.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close