Antena 3 CNN Externe Primele imagini cu Putin în Mongolia. În loc să fie arestat, a fost primit cu flori și covor roșu

Primele imagini cu Putin în Mongolia. În loc să fie arestat, a fost primit cu flori și covor roșu

putin a ajuns in mongolia
Vladimir Putin a ajuns în Mongolia pentru o vizită oficială. FOTO: Profimedia Images
de G.M.    |    03 Sep 2024   •   10:36

Vladimir Putin a ajuns în Mongolia pentru o vizită oficială, în ciuda faptului că această țară este membră a Curții Penale Internaționale, care-l acuză pe liderul rus de crime de război. El a fost primit cu onoruri, flori și covorul roșu.

Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele Mongoliei, Ukhnaa Khurelsukh, afirmând că relațiile dintre cele două țări "se dezvoltă în toate domeniile". De asemenea, Putin l-a invitat pe Khurelsukh să participe la summitul BRICS din orașul rus Kazan de la sfârșitul lunii octombrie. 

Putin se va întâlni cu prim-ministrul țării și cu președintele parlamentului.

Putin se află în Mongolia fără niciun semn că țara gazdă va ceda solicitărilor de a-l aresta în baza unui mandat internațional pentru presupuse crime de război care decurg din operațiunea militară din Ucraina.

Este prima sa vizită într-o țară membră a Curții Penale Internaționale, de când instanța a emis anul trecut mandatul de arestare pe numele liderului rus într-un dosar despre transferul forțat al copiilor în Rusia după invazia în Ucraina.

Moscova a declarat însă că nu este îngrijorată de posibilitatea ca Putin să fie arestat în Mongolia.„Nu este nicio îngrijorare. Avem un dialog excelent cu prietenii noştri mongoli. Desigur, toate aspectele vizitei au fost pregătite cu atenţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Liderul de la Kremlin a făcut deja primele declarații pe teritoriul mongol. Le-a declarat elevilor unei scoli pe care a vizitat-o că incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk nu va opri înaintarea forțelor ruse în Donbas.

„Mongolia va fi cu siguranță urmărită penal de Curtea Penală Internațională. CPI ar putea decide apoi să trimită cazul la Adunarea statelor părți, care ar putea condamna încălcarea de către Mongolia în cadrul unei așa-numite proceduri de neconformitate. Cu toate acestea, nu există consecințe grave, cum ar fi sancțiuni”, a declarat Tamas Hoffmann, cercetător senior la Institutul de Studii Juridice.

„A adăposti un fugar de justiția internațională nu ar echivala doar cu obstrucționarea justiției. Dacă Mongolia oferă chiar și un refugiu sigur temporar pentru președintele Putin, va deveni efectiv un complice în asigurarea impunității pentru unele dintre cele mai grave crime”, a explicat Altantuya Batdorj, director executiv al Amnesty International Mongolia.

Mongolia are legături comerciale importante cu Rusia.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close