Antena 3 CNN Externe Sondaj CNN. Harris și Trump sunt umăr la umăr în două state cruciale care ar putea decide cursa

Sondaj CNN. Harris și Trump sunt umăr la umăr în două state cruciale care ar putea decide cursa

kamala harris donald trump getty
Situația din anumite state-cheie va decide rezultatul alegerilor din 5 noiembrie. Sursă colaj foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    04 Sep 2024   •   19:12

Ultima fază a alegerilor prezidențiale americane din 2024 arată o perspectivă mixtă în ce privește șansele candidaților în cele șase state cheie care vor decide în acest an noul locatar de la Casa Albă, scrie CNN.

Vicepreședinta Kamala Harris are un avantaj competitiv în fața rivalului republican printre votanții din statele Wisconsin și Michigan, în timp ce Trump menține un avantaj ușor în statul sud-vestic Arizona.

Cei doi își împart aproape egal votanții din statele Georgia, Nevada și Pennsylvania. Pennsylvania, statul decisiv în 2020, și cel mai mare premiu electoral dintre cele șase în ce privește numărul de electori, pare că se va juca din nou la un număr mic de voturi.

În toate aceste state, o medie de 15% dintre votanți spun că nu s-au decis încă ferm pe cine să voteze, sugerând că sondajele ar putea să cunoască schimbări puternice în săptămânile care au mai rămas pâna la ziua alegerilor.

Votanții probabili, conform sondajului CNN, arată o preferință de 50% pentru Harris, față de 44 % pentru Trump în Wisconsin; 48% pentru Harris și 43% pentru Trump în Michigan, iar în Arizona, Trump conduce cu 49% față de 44% pentru Harris.

În Georgia și Nevada, situația e mult mai strânsă – Harris strânge 48%, iar Trump 47%. În Pennsylvania, cei doi candidați sunt umăr la umăr la 47%.

Situație în schimbare

Emergența Kamalei Harris la vârful listei prezidențiale democrate a schimbat în mod dinamica cursei în multe aspecte, însă în altele ea a rămas la fel – economia rămâne cea mai mare îngrijorare a americanilor, un punct slab pentru Biden în trecut.

În mod tradițional, republicanii au fost văzuți de americani ca fiind mai competenți pe partea de economie, element care e vizibil și în acest an – Trump este considerat de americani ca fiind candidatul mai bun pe partea de economie.

Trump menține un avantaj și în ce privește încrederea față de gestionarea problemei imigrației. De cealaltă parte, Harris conduce când vine vorba de drepturile reproductive și avort, femeile din toate aceste șase state preferând-o în medie cu 27% mai mult decât pe Trump.

Georgia și Pennsylvania, principalele premii electorale

Georgia și Pennsylvania sunt statele în care sondajul CNN arată cea mai strânsă cursă. În Georgia, 12% dintre votanți spun că nu s-a hotărât încă, în timp ce Pennsylvania are un procent similar de 16%.

Votanții de culoare, un segment electoral cheie în ambele state, dar mai ales în Georgia, ar prefera-o mai degrabă pe Harris – 85% în Georgia și 84% în Pennsylvania. În ambele state, însă, votanții înregistrați se declară mai puțin motivați să voteze decât votanții albi.

În Georgia, 61% dintre votanții de culoare spun că sunt extrem de motivați să meargă la vot, față de 70% pentru votanții albi. În Pennsylvania, procentul este de 56% față de 72%.

În ambele state, votul de gen rămâne stabil – Harris conduce în voturile femeilor cu un avans de două cifre, în timp ce Trump are un avans similar în voturile bărbaților. În același timp, Harris câștigă și mai mult în segmentul electoral al femeilor din suburbii, esențial în aceste state competitive.

Votanții fără studii superioare îl preferă în mod clar pe Trump, 7 din 10 susținându-l pe fostul președinte. În ce privește votanții cu studii superioare – în Pennsylvania 59% o preferă pe Harris față de 37% pentru trump, în timp ce în Georgia situația e ușor inversată – Trump conduce cu 65% față de Harris cu 32%.

Nevada și Arizona, statele competitive din sud-vest

Arizona, acolo unde Trump menține un ușor avans față de Harris, iese în evidență în sondaj ca unul dintre statele unde vicepreședinta americană nu a reușit să obțină din nou sprijinul unor segmente demografice cheie, precum votanții latino, votanții tineri sau votanții albi cu studii superioare.

Nevada arată o situație în oglindă – votanții Latino merg spre Harris 57% față de 37%. În Arizona, starea cursei e mult mai strânsă – doar 49% o preferă pe Harris față de 43% pentru Trump.

Votanții albi îl preferă pe Trump în proporție de 55% în Arizona și de 41% în Nevada. Tot în Nevada, Harris conduce în ce privește votanții albi cu studii superioare, 56% față de 41%, în timp ce în Arizona, în același segment, candidații sunt umăr la umăr cu 47%.

Situația e similară și când vine vorba de tineri – 48% îl preferă pe Trump în Arizona, în timp ce în Nevada Harris ar câștiga 54%.

În ce privește votul de gen, clivajele sunt mai mici aici față de alte state – în Arizona 48% dintre femei o susțin pe Harris, 45% susținându-l pe Trump (în Nevada, Harris menține un avantaj de 16 procente față de Trump).

Bărbații, în schimb, îl preferă pe Trump și în Arizona (55% față de 41%) și în Nevada (57% față de 39%).

Michigan și Wisconsin, statele competitive din mid-vest

Wisconsin și Michigan sunt state care par să meargă ferm în direcția democraților în acest ciclu electoral, o consecință probabilă a consolidării bazei de votanți democrați în aceste state din mid-vest, până recent considerate sigure pentru democrați.

Motivația votanților democrați este și ea în creștere în aceste state, mai ales după retragerea lui Joe Biden. Candidatura președintelui în funcție deprimase puternic entuziasmul democraților pentru aceste alegeri – doar 75% dintre democrații și dintre votanții care oscilau spre democrați își anunțau sprijinul pentru Biden.

În ambele state, sprijinul din sondaje pentru Harris de-a lungul unor segmente populaționale electorale cheie arată dimensiunea unei posibile victorii de anvergura celei a lui Biden din 2020.

Harris conduce în ambele în segmentul femeilor, votanților albi cu studii superioare și votanților de culoare.

Candidații independenți

Sondajele arată un sprijin extrem de redus pentru candidații terțiari și independenți, însă într-o cursă atât de strânsă, chiar și câteva sute de voturi ar putea să facă diferența,

Independentul Robert Kennedy Jr., care între timp s-a retras și și-a anunțat susținerea pentru Trump, este inclus în sondajul pentru Michigan, unde va rămâne pe buletinul de vot pentru că numele lui nu mai poate fi scos din punct de vedere legal.

O situație similară este și în Wisconsin, unde autoritățile electorale au refuzat să-i scoată numele de pe buletinul de vot.

Candidata Verzilor, Jill Stein, ar obține 2% sprijin în Arizona și 1% sau mai puțun în alte state, în timp ce libertarianul Chase Oliver rupe 2% din votul din Wisconsin și 1% saau mai puțin în celelalte state.

Independentul Cornel West are 1% în Georgia, dar mai puțin de un procent în Wisconsin și nu a fost inclus în sondajele din alte state.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close