Antena 3 CNN Externe Șoigu s-a dus la Teheran cu răsplata pentru dronele Shahed. Rusia livrează Iranului echipamente avansate de apărare antiaeriană (NYT)

Șoigu s-a dus la Teheran cu răsplata pentru dronele Shahed. Rusia livrează Iranului echipamente avansate de apărare antiaeriană (NYT)

serghei soigu s-a intalnit cu Masoud Pezeshkian
Serghei Șoigu s-a întâlnit la Teheran cu noul președinte iranian, Masoud Pezeshkian. FOTO: Profimedia Images
de Georgiana Marina    |    06 Aug 2024   •   08:28

Oficiali iranieni citați de The New York Times susțin că Rusia a început să livreze Iranului echipamente avansate de apărare aeriană, după ce oficialii de la Teheran au cerut ajutorul Kremlinului. Raportul vine în contextul în care presa de stat iraniană relatează că noul președinte al țării, Masoud Pezeshkian, i-a spus secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Sergei Șoigu, (fost ministru rus al apărării) aflat în vizită oficială în Iran că Teheranul este hotărât să extindă relațiile cu Rusia.

Vizita lui Şoigu subliniază alianţa strânsă dintre cele două state, care s-a consolidat de la începutul războiului din Ucraina în 2022. Iranul a furnizat Rusiei drone militare, iar cele două ţări au finalizat recent un acord de extindere a cooperării lor militare şi în domeniul informaţiilor.

Şoigu, omul de încredere al lui Vladimir Putin, s-a întâlnit și cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului şi cu comandantul forţelor armate iraniene, generalul de brigadă Mohammad Bagheri, care conduce planificarea atacurilor militare împotriva Israelului.

Presa iraniană a relatat că Iranul a solicitat Rusiei sisteme avansate de apărare aeriană, în timp ce se pregăteşte pentru un posibil război cu Israelul.

Doi oficiali iranieni familiarizaţi cu planificarea războiului, dintre care unul este membru al Corpului Gardienilor Revoluţiei, au confirmat că Iranul a făcut această cerere şi au declarat că Rusia a început deja să livreze radare avansate şi echipamente de apărare aeriană, potrivit sursei citate. 

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat o lovitură directă a Iranului asupra Israelului după ce liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis într-o explozie în casa de oaspeţi de la Teheran unde era găzduit, în timp ce se afla în Iran pentru ceremonia de învestire a noului preşedinte.

Oficialii americani şi israelieni au declarat că se aşteaptă ca Iranul şi grupările militante aliate din regiune să lanseze un atac amplu şi coordonat asupra Israelului. Grupările, cunoscute sub numele de "axa rezistenţei", includ Hezbollah în Liban şi Houthi în Yemen.

Televiziunea de stat iraniană i-a arătat pe Serghei Şoigu şi pe generalul Bagheri salutându-se reciproc, întâlnindu-se faţă în faţă, apoi participând la o întâlnire mai amplă la o masă de conferinţă cu membri ai delegaţiei ruse şi oficiali militari iranieni. "Suntem pregătiţi pentru o cooperare deplină cu Iranul pe probleme regionale", a declarat Şoigu, potrivit presei de stat iraniene.

De ce Rusia nu poate refuza Iranul

Generalul Bagheri i-a spus lui Şoigu că relaţia dintre cele două ţări este "profundă, pe termen lung şi strategică" şi nu va face decât să se extindă sub noul guvern al Iranului, potrivit relatărilor mass-media iraniene.

Chiar dacă Rusia are, de asemenea, legături economice şi culturale cu Israelul - un număr mare de evrei ruşi trăiesc în Israel - analiştii spun că Rusia nu îşi poate permite să refuze cererile de ajutor ale Iranului, deoarece se bazează foarte mult pe dronele iraniene în Ucraina.

"Dacă iranienii le cer ruşilor apărare aeriană, trag lozul câştigător", a declarat Colin Clarke, director de politici şi de cercetare la Soufan Group, o companie de consultanţă în domeniul informaţiilor şi securităţii. "Întrebarea este cum pot ruşii să liniştească Teheranul fără a-şi ruina relaţia cu Israelul", subliniază specialistul.

"Rusia se numără printre ţările care au fost alături de naţiunea iraniană în perioade dificile", i-a amintit Pezeshkian lui Serghei Şoigu, potrivit presei iraniene. În alte comentarii raportate în timpul întâlnirii cu Shoigu, Pezeshkian a declarat că "acţiunile criminale" ale Israelului în Gaza şi asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în Teheran săptămâna trecută "sunt exemple clare de încălcare a tuturor legilor şi reglementărilor internaţionale", notează şi The Times of Israel.

Rusia, care a sprijinit în mare măsură Hamas şi grupările teroriste aliate de la masacrul din 7 octombrie, a condamnat uciderea lui Haniyeh şi a făcut apel la toate părţile să se abţină de la măsuri care ar putea transforma Orientul Mijlociu într-un război regional mai amplu.

Poziţiile comune ale Iranului şi Rusiei "în promovarea unei lumi multipolare vor duce cu siguranţă la o mai mare securitate şi pace globală", a declarat Pezeshkian.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close