Antena 3 CNN Externe Slovacia vrea o nouă centrală nucleară. Premierul Robert Fico va merge în Coreea de Sud pentru a negocia un plan

Slovacia vrea o nouă centrală nucleară. Premierul Robert Fico va merge în Coreea de Sud pentru a negocia un plan

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:37 22 Aug 2024 Modificat la 19:37 22 Aug 2024
robert fico
Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei

Prim-ministrul slovac Robert Fico va efectua o vizită în Coreea de Sud la sfârşitul lui septembrie pentru a discuta despre planurile de a construi o nouă centrală nucleară la Jaslovske Bohunice, relatează agenţia de ştiri TASR joi, preluată de Reuters, notează Agerpres. 

Slovacia ar putea fi interesată de o unitate nucleară cu capacitatea de 1.200 de megawaţi. În mai, guvernul i-a desemnat pe miniştrii economiei şi finanţelor să întocmească un plan privind o nouă centrală nucleară până la sfârşitul lui octombrie.

Noua centrală nucleară ar urma să fie deţinută integral de stat, a precizat guvernul, spre deosebire de cele două centrale nucleare de la Bohunice şi Mochovce, care sunt operate de Slovenske Elektrarne, deţinută de stat în proporţie de 33%.

Slovenske Elektrarne a încheiat anul trecut lucrările la reactorul 3 de 472 de megawaţi al centralei de la Mochovce şi este acum în fază de finalizare pentru un alt reactor în acelaşi sit. De asemenea, compania operează două reactoare la centrala de la Jaslovske Bohunice, cu capacitate de 505 megawaţi.

Guvernul slovac a menţionat companii din Franţa şi Coreea de Sud ca înscrise la licitaţia pentru construcţia noii unităţi de producţie nucleară. În Republica Cehă, compania coreeană KHNP a fost aleasă în detrimentul celei franceze EDF pentru a construi două noi unităţi în Republica Cehă.

Slovacia are în prezent două centrale nucleare, cu patru reactoare în funcțiune și două în curs de finalizare

Ungaria și Slovacia plănuiesc să taie curentul electric în Ucraina. Ce șanse au dacă se coordonează

Ungaria și Slovacia iau în calcul restricționarea sau întreruperea completă a furnizării de energie electrică în Ucraina, relatează Agerpres, care citează agenția ungară MTI.

Cele două state vor să sancționeze astfel decizia luată de guvernul de la Kiev, care a blocat transportul de petrol de la compania rusă Lukoil prin conducta Drujba.

Presa ungară citează experți care spun că o întrerupere a furnizării de electricitate în Ucraina prin decizia responsabililor de la Budapesta și Bratislava este "teoretic" posibilă, dar numai dacă este luată în mod coordonat de Ungaria şi Slovacia.

Oliver Hortay, unul dintre specialiștii citați de televiziunea publică ungară, amintește că, în urma atacurilor ruse asupra infrastructurii energetice, Ucraina a devenit puternic dependentă de energia electrică din import.

"Energia importată prin Ungaria a depășit de multe ori 40% - 42% din cererea internă a Ucrainei. Prin urmare, tăierea unei livrări atât de mari ar afecta serios aprovizionarea Ucrainei cu electricitate", a precizat expertul citat.

×
x close