Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord critică Ucraina pentru ofensiva de la Kursk: „Un act de terorism de neiertat”

Coreea de Nord critică Ucraina pentru ofensiva de la Kursk: „Un act de terorism de neiertat”

Vladimir Putin ?i Kim Jong Un
Vladimir Putin și Kim Jong Un. Foto: Profimedia Images
de I.C.    |    18 Aug 2024   •   19:01

Coreea de Nord a condamnat duminică ofensiva lansată de armata ucraineană în provincia rusă Kursk drept un act de teroare de neiertat susţinut de SUA şi Occident. Phenianul a subliniat că va fi mereu alături de Rusia, a transmis presa nord-coreeană de stat, citată de Reuters, potrivit Agerpres.

Incursiunea ucraineană în Rusia este un efect al politicii anti-ruseşti de confruntare desfăşurate de Statele Unite, care au furnizat Ucrainei conduse de preşedintele Volodimir Zelenski cantităţi "astronomice" de arme şi împing situaţia către pragul unui al Treilea Război Mondial, relatează agenţia nord-coreeană KCNA dintr-un comunicat emis de Ministerul de Externe de la Phenian.

"Condamnăm puternic atacul armat lansat împotriva teritoriului rus de regimul marionetă al lui Zelenski, controlat şi sprijinit de Statele Unite şi de Occident, ca pe un act de agresiune şi teroare de neiertat", se mai arată în aceeaşi declaraţie.

Coreea de Nord şi Rusia şi-au strâns semnificativ legăturile în ultimul an, perioadă în care liderii lor, Kim Jong un şi Vladimir Putin, au avut două summituri, la cel din urmă, desfăşurat în iunie, ei semnând un "parteneriatul strategic cuprinzător" care include şi un acord de apărare reciprocă.

Potrivit statelor occidentale, Coreea de Nord a furnizat Rusiei mari cantităţi de muniţii pentru războiul din Ucraina, în special obuze de calibrul 152 mm şi rachete de 122 mm pentru lansatoarele multiple BM-21 Grad. De asemenea, Rusia a folosit în acest conflict şi rachete balistice nord-coreene, afirmă Pentagonul. În schimbul muniţiilor livrate, Coreea de Nord a primit din partea Rusiei alimente şi asistenţă pentru programul său de sateliţi, conform informaţiilor obţinute de SUA şi Coreea de Sud.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close