Forțele de apărare ucrainene au folosit pentru prima dată în august drona cu rachetă de fabricație internă și rază lungă de acțiune Palianîția împotriva unei ținte militare în Peninsula Crimeea ocupată de Rusia, scrie Ukrainska Parvda. Numele rachetei-dronă este un cuvânt ucrainean pe care rușilor le este greu să îl pronunțe corect. De când a început invazia rusă pe scară largă, ucrainenii au folosit cuvântul ca mijloc de a identifica militarii sau sabotorii ruși.
Președintele Zelensky a anunțat de Ziua Independenței țării sale că Ucraina a folosit pentru prima dată racheta cu dronă numită Palianîția. Toată lumea a fost interesată să afle care a fost ținta lovită.
Drona a fost folosită în timpul unuia dintre atacurile din peninsula Crimeea din luna august a acestui an. Nu putem spune care a fost ținta vizată de această dronă, dar a fost o operațiune complexă și ținta a fost lovită cu succes de Palianîția”, a declarat Zelenski.
Președintele Ucrainei a spus că noile arme ale Ucrainei, inclusiv racheta dronă Palianîți, reprezintă o modalitate reală prin care Ucraina acționează în timp ce partenerii săi „nu se grăbesc” cu luarea deciziilor.
Dezvoltarea rachetei ucrainene cu dronă cu rază lungă de acțiune a fost finalizată în optsprezece luni. În 25 august, platforma de strângere de fonduri a guvernului ucrainean United24 a postat un videoclip care conține imagini ale Palianîția. Potrivit clipului, arma este lansată de pe o platformă terestră, dispune de un motor turboreactor și are o rază de acțiune de aproximativ 600-700 de kilometri (372-434 de mile), ceea ce înseamnă că există aproximativ 20 de aerodromuri militare rusești în raza sa de acțiune.
De asemenea, Zelensky i-a îndemnat pe prietenii Ucrainei să facă presiuni asupra aliaților pentru a autoriza Ucraina să folosească arme cu rază lungă furnizate de Occident pe teritoriul Rusiei.
Kievul a primit o serie de rachete cu rază lungă de acțiune de la parteneri, cum ar fi ATACMS fabricate în SUA, Storm Shadow din Marea Britanie sau SCALP/T din Franța. Impactul lor potențial este limitat de restricțiile occidentale privind atacurile pe teritoriul rus.
Rusia folosește în mod regulat rachete balistice precum Iskander-M sau Kinjal în atacuri împotriva orașelor și infrastructurii ucrainene.