Antena 3 CNN Externe Rusia reciclează videoclipuri cu victorii vechi ca să ascundă dezastrul provocat de ucrainenii care sunt de neoprit

Rusia reciclează videoclipuri cu victorii vechi ca să ascundă dezastrul provocat de ucrainenii care sunt de neoprit

atacurile ucrainene in kursk
Rusia reciclează videoclipuri cu victorii vechi ca să ascundă dezastrul provocat de ucrainenii care sunt de neoprit. FOTO: Profimedia Images
de Georgiana Marina    |    12 Aug 2024   •   11:15

Ministerul rus al Apărării reciclează videoclipuri vechi prin care vrea să arate că succese ale armatei Moscovei împotriva forțelor ucrainene din regiunea Kursk, dar imaginile au fost filmate în alte locații și în alte momente, scrie Kyiv Independent, care citează The Insider.

Imaginile sunt făcute publice într-un moment în care armata ucraineană avansează pe teritoriul Rusiei continuând incursiunea surpriză peste graniță, lansată în 6 august. Acela a fost momentul în care soldații ucraineni au înaintat pentru prima oară pe teritoriul rus.

Ucraina a continuat să avanseze, ceea ce a declanșat starea de urgență și „operațiunea de combatere a terorismului” în Rusia.

Ministerul rus al Apărării și mass-media controlată de stat au început să lanseze videoclipuri în care s-ar arăta că forțele rusești înfrâng trupele ucrainene în Kursk.

Un videoclip publicat în 9 august pretindea că arată trupele ruse care atacă cu succes armata ucraineană la granița cu Sumi, ca răspuns la operațiunea Kursk. De fapt, videoclipul fusese postat prima dată cu săptămâni înainte de ofensivă, a raportat Insider. Media de stat rusă TASS a publicat videoclipul în 14 iulie.

Un alt videoclip publicat în 10 august de postul de stat rus RIA Novosti susținea că arată elicoptere rusești lovind cu rachete aeropurtate S-13 trupe ucrainene și vehicule blindate în regiunea Kursk. În realitate, videoclipul fusese filmat în regiunile Donețk și Lugansk, potrivit Insider. Capturile de ecran ale videoclipurilor Ministerului Apărării arată facilități și teritorii care au fost recunoscute ca fiind Chasiv Yar și Kreminna.

A doua zi după ce Ucraina și-a lansat ofensiva, Valery Gerasimov, comandantul operațiunii din Ucraina, a declarat că încercările Kievului de a avansa în Kursk au fost „oprite” și că „operațiunea se va încheia odată cu distrugerea inamicului și cu împingerea lui până la frontiera de stat”.

În timp ce a încercat să minimizeze succesul incursiunii Ucrainei, Ministerul rus al Apărării a recunoscut totuși în 11 august că forțele ucrainene au ajuns în Tolpino și Obșchi Kolodez, care se află la aproximativ 25 - 30 de kilometri de granița dintre Rusia și Ucraina.

Ucrainenii au înaintat 30 de kilometri în interiorul Rusiei,

Trupele ucrainene au avansat până la 30 km în interiorul Rusiei, în ceea ce a devenit cea mai profundă și mai semnificativă incursiune de când Moscova și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Rusia a anunţat luni evacuarea locuitorilor dintr-un district din regiunea Belgorod, frontalieră cu Ucraina.

"Dimineaţa se anunţă alarmantă la noi: există activităţi duşmane la frontiera districtului Krasnaia Iaruga", a anunţat într-o înregistrare pe Telegram guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov. 

"Sunt sigur că militarii noştri vor face tot posibilul pentru a face faţă ameninţării care a apărut", a mai menţionat Gladkov.

"Pentru securitatea vieţii şi a sănătăţii populaţiei noastre, începem să-i strămutăm" pe locuitorii acestui district "spre locuri mai sigure", a precizat el.

Regiunea Belgorod, vecină cu regiunea Kursk, este cu regularitate ţinta unor lovituri şi atacuri cu drone, efectuate, potrivit Kievului, drept represalii pentru invazia rusă.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close