Ministerul rus de Externe a descris joi decizia Republicii Moldova de a expulza un diplomat rus drept un „pas inamical" şi a promis represalii, urmând să răspundă „cum se cuvine", transmit agenţiile Reuters şi EFE.
„În situaţia actuală, partea rusă îşi rezervă dreptul de a răspunde cum se cuvine deciziei ostile şi nefondate a autorităţilor moldovene faţă de un angajat al ambasadei ruse", afirmă pe canalul oficial de Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Această expulzare este un nou exemplu al „direcţiei agresive anti-ruseşti a politicii actualului guvern moldovean, care distruge în mod iresponsabil legăturile ruso-moldovene, ce au rădăcini istorice profunde", adaugă Zaharova.
„Instigarea la comportamente rusofobe şi inventarea şi răspândirea unor 'poveşti de spionaj' demonstrează că autorităţile de la Chişinău şi-au pierdut capacitatea de a acţiona adecvat şi de a înţelege importanţa relaţiilor dintre Rusia şi Republica Moldova pentru popoarele celor două state", se mai arată în declaraţia MAE rus.
Republica Moldova a anunţat joi expulzarea unui diplomat rus şi convocarea ambasadorului rus pentru a i se transmite un protest formal, după ce doi oficiali moldoveni au fost reţinuţi sub suspiciunea de colaborare cu Rusia.
Decizia autorităţilor de la Chişinău a fost luată ca urmare a unor acţiuni specifice pe baza cărora au fost obţinute informaţii şi probe care atestă desfăşurarea pe teritoriul Republicii Moldova, de către diplomatul rus, a unor activităţi incompatibile cu statutul diplomatic, conform unui comunicat al MAE de la Chişinău.
Ambasadorul rus, Oleg Vasneţov, a fost convocat după ce miercuri şeful Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, Ion Creangă, şi un poliţist de frontieră au fost reţinuţi pentru 72 de ore, fiind bănuiţi de trădare de patrie şi complot împotriva Republicii Moldova. Cei doi ar fi furnizat informaţii secrete unui angajat al Ambasadei Rusiei, iar faptele ar fi avut loc începând cu anul 2023, spun procurorii.
„Foarte straniu că declararea angajatului Ambasadei persona non grata se desfăşoară în perioada când încă nu există dovezi", a spus ambasadorul rus. El a adăugat că Moscova nu va lăsa fără răspuns decizia Chişinăului. Ambasada Rusiei a respins de asemenea acuzaţiile, catalogând acest caz drept o nouă "tentativă de a intensifica sentimentele antiruse din R. Moldova".
Ministrul de externe moldovean Mihai Popşoi a declarat anterior că, dacă Moscova va continua acţiunile în detrimentul interesului naţional al R. Moldova, ar putea avea loc noi expulzări ale diplomaţilor ruşi din Ambasada de la Chişinău, scrie Deschide.md.
Preşedinta pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, urmăreşte să obţină un nou mandat la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie. Ea denunţă în mod repetat ingerinţele Rusiei, în timp ce opozanţii săi denunţă măsuri represive menite să-i împiedice să candideze.