Antena 3 CNN Externe Dosarul de spionaj în R. Moldova. Ambasadorul rus a fost convocat la MAE din Chișinău, un angajat a fost expulzat

Dosarul de spionaj în R. Moldova. Ambasadorul rus a fost convocat la MAE din Chișinău, un angajat a fost expulzat

Georgiana Marina
2 minute de citit Publicat la 11:51 01 Aug 2024 Modificat la 11:53 01 Aug 2024
Parlamentul Republicii Moldova
Percheziții în Parlamentul Republicii Moldova. Un angajat ar fi fost fost prins când dădea informații rușilor. FOTO: Hepta

Ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, a fost convocat joi la Ministerul Afacerilor Externe şi i s-a înmânat o notă că un angajat al Ambasadei Federaţiei Ruse de la Chişinău a fost declarat "persona non grata", informează Radio Chişinău.

Decizia autorităţilor de la Chişinău a fost luată ca urmare a activităţilor din care a rezultat că au fost obţinute informaţii şi probe care atestă desfăşurarea pe teritoriul Republicii Moldova, de către diplomatul rus, a unor activităţi incompatibile cu statutul diplomatic, potrivit unui comunicat al MAE de la Chişinău.

În acest context, colaboratorul Ambasadei ruse urmează să părăsească Republica Moldova.

Ambasadorul a fost convocat după ce miercuri şeful Direcţiei juridice a Parlamentului R. Moldova, Ion Creangă, şi un poliţist de frontieră au fost reţinuţi pentru 72 de ore, fiind bănuiţi de trădare de patrie şi complot împotriva Republicii Moldova. Cei doi ar fi furnizat informaţii secrete unui angajat al Ambasadei Rusiei, iar faptele ar fi avut loc începând cu anul 2023, spun procurorii.

Potrivit Deschide.md, după ce a părăsit sediul MAE, Vasneţov a acuzat autorităţile de la Chişinău de faptul că ar pune la cale "demontarea relaţiilor bilaterale" moldo-ruse, scrie Agerpres.

"Foarte straniu că declararea angajatului Ambasadei persona non grata se desfăşoară în perioada când încă nu există dovezi", a spus el. Vasneţov a adăugat că Moscova nu va lăsa fără răspuns decizia Chişinăului.

Ambasada Rusiei a respins de asemenea acuzaţiile, catalogând acest caz drept o nouă "tentativă de a intensifica sentimentele antiruse din R. Moldova".

Ministrul de externe moldovean Mihai Popşoi a declarat anterior în cadrul emisiunii "Dialog Deschis" că, dacă Moscova va continua acţiunile în detrimentul interesului naţional al R. Moldova, ar putea avea loc noi expulzări ale diplomaţilor ruşi din Ambasada de la Chişinău, aminteşte Deschide.md.

Dosar penal pentru trădare de patrie și complot 

Conform PCCOCS, faptele au avut loc începând din anul 2023, informează Agerpres.

Astfel, Creangă este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules şi livrat angajatului ambasadei informaţii pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova.

Poliţistul de frontieră este bănuit de complot împotriva Republicii Moldova. Acesta a acţionat în scopul obţinerii unor beneficii personale, menţinând contacte cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii şi transmiterii de informaţii pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova.

PCCOCS a efectuat acţiuni procesual penale, în urma cărora cei doi au fost reţinuţi pentru 72 de ore, în scopul continuării obiective a investigaţiilor.

Într-o primă reacţie, ambasada Rusiei la Chişinău susţine că adevăratul context al informaţiilor vehiculate în prezent despre presupusele "activităţi de spionaj" ale diplomaţilor ruşi pare să fie legat de procesele electorale care au loc în Republica Moldova şi de încercările unor forţe de a utiliza "problema spionajului" în lupta electorală, conform portalului Omniapress.

×
x close