Antena 3 CNN Externe Rusia amenință că va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: „Nu vor avea un impact prea mare pe front. Nu există remediu magic”

Rusia amenință că va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: „Nu vor avea un impact prea mare pe front. Nu există remediu magic”

avion f-16
Primele avioane de luptă F-16 au ajuns în Ucraina. FOTO: Profimedia Images
de Bianca Chirilă    |    01 Aug 2024   •   13:45

Rusia a dat asigurări joi că avioanele de luptă F-16 pe care Occidentul le-a promis Ucrainei vor fi „doborâte”, precizând că aparatele, dintre care unele au fost deja livrate, vor avea puţin efect pe câmpul de luptă, relatează AFP, transmite Agerpres.

„Nu există un remediu magic, niciun panaceu, şi forţele aeriene ale regimului de la Kiev nu vor avea acest panaceu. Aceste avioane (...) vor fi doborâte. Dar, bineînţeles, aceste livrări nu vor putea avea impact semnificativ asupra cursului evenimentelor de pe front”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ucraina pledează de aproape doi ani pe lângă partenerii săi occidentali să-i fie livrate avioane F-16, considerate bijuteria coroanei pe lista lungă de material militar pe care Kievul l-a solicitat aliaţilor săi.

Avionul de luptă de fabricaţie americană este elogiat pentru precizia, viteza şi raza sa de acţiune. Kievul speră că posibilitatea flotei sale aeriene de a-l utiliza îi va permite să se protejeze mai bine de bombardamentele ruse.

Mai multe state NATO s-au angajat să furnizeze un număr variabil de avioane de luptă şi instruiesc de mai multe piloţii şi echipajele ucrainene.

După campania aeriană rusă agresivă din ultimele luni, preşedintele Volodimir Zelenski a făcut din ameliorarea apărării aeriene ucrainene una dintre priorităţile sale în timpul întâlnirilor cu aliaţii.

Cu prilejul unui interviu acordat AFP în mai, Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de 130 de avioane F-16 pentru a asigura paritatea cu aviaţia rusă.

Partenerii Ucrainei au promis, totuşi, să trimită mai puţin de 100 avioane F-16 până în prezent, majoritatea avioanelor urmând să ajungă într-o perioadă de mai mulţi ani, după o formare aprofundată a piloţilor ucraineni. 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close