Antena 3 CNN Externe Primele avioane de luptă F-16 au ajuns în Ucraina

Primele avioane de luptă F-16 au ajuns în Ucraina

avion F-16
Avion F-16, în timpul unui exercițiu aerian. Foto: INQUAM Photos/George Călin
de Andreea Ştefan    |    31 Iul 2024   •   19:53

Ucraina a primit primul lot de avioane F-16 de a patra generație, fabricate în SUA, a raportat Bloomberg la 31 iulie, citat de Kyiv Independent.

Vestea vine la un an după ce „coaliția aliată a avioanelor de luptă” a prins contur la summitul NATO de la Vilnius, sub conducerea daneză și olandeză.

Termenul limită pentru transferul avioanelor F-16 a fost sfârșitul lunii iulie, au declarat sursele pentru Bloomberg. Ucraina a primit „un număr mic” de avioane, au spus sursele.

Ucraina urmează să primească cel puțin 79 de avioane F-16 de la Olanda, Danemarca, Belgia și Norvegia, livrările urmând să continue în anii următori.

Coaliția avioanelor de luptă s-a angajat, de asemenea, să ajute la instruirea piloților ucraineni și a personalului tehnic pentru a opera avioanele.

Nu este clar dacă piloții ucraineni instruiți vor putea utiliza imediat avioanele de luptă sau procesul va dura mai mult, au declarat pentru Bloomberg surse anonime.

Kievul nu a confirmat încă aceste informații.

General Dynamics F-16 Fighting Falcon este un avion american de luptă pentru superioritate aeriană pe care Kievul l-a cerut de la începutul invaziei.

Deși unii experți în apărare nu se așteaptă ca avioanele F-16 să schimbe regulile jocului în război, acestea ar putea consolida capacitățile de apărare aeriană ale Ucrainei și ar putea proteja centrele de populație ale țării de bombardamentele zilnice ale Rusiei.

Comandantul Marinei Oleksii Neizhpapa a declarat că viitoarea livrare de F-16 către Ucraina va sfida „dominația deplină” a Rusiei pe cerul Mării Negre.

Danemarca și Țările de Jos au indicat că ar permite Ucrainei să lovească cu avioane F-16 în interiorul Rusiei, deși Copenhaga a declarat că o astfel de mișcare ar „depinde de circumstanțe”.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close