Antena 3 CNN Externe Prima reacție a SUA, după ce drone rusești au încălcat spațiul aerian al României: Nu e nimic nou

Prima reacție a SUA, după ce drone rusești au încălcat spațiul aerian al României: Nu e nimic nou

avion f16 fighting falcon
Ruşii au atacat Ucraina la graniţa cu România. Sursa foto: Ministerul Apărării
de B.C.    |    10 Sep 2024   •   14:39

Casa Albă a declarat luni că în timpul luptelor din Ucraina fragmente de rachete sau drone cad uneori pe teritoriul ţărilor vecine, iar acesta nu este un fenomen nou, dar indică pericolul reprezentat de războiul lui Putin.

Luni, la un briefing de presă, John Kirby, coordonator al comunicării pe teme strategice al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, a fost rugat să comenteze cel mai recent incident de încălcare a spaţiului aerian a două ţări NATO, România şi Letonia, de către dronele de luptă ruseşti, care a avut loc în weekend.

„Din păcate, aceasta nu este o evoluţie nouă, s-a mai întâmplat în timpul războiului din Ucraina când fragmente de rachete sau drone sunt uneori prinse în ciocnirile aeriene şi cad pe teritoriul unei ţări vecine. Urmărim asta îndeaproape, după cum vă puteţi imagina”, a declarat Kirby. 

Kirby a precizat că Statele Unite sunt în contact strâns cu aliaţii şi partenerii pe această temă.

„Dar incidentul nu face decât să sublinieze pericolul pe care războiul lui Putin în Ucraina l-a provocat pentru întregul continent european şi faptul că peisajul de securitate s-a schimbat. Nu se schimbă, nu se va schimba, ci s-a schimbat, motiv pentru care facem tot ce putem pentru a ne asigura că Ucraina este capabilă să se apere”, a punctat Kirby.

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiga, a declarat că Occidentul ar trebui să răspundă cu un sprijin sporit pentru Ucraina după recentele incidente cu drone ruseşti prăbuşite în Letonia şi România.

Ministerul leton de Externe a convocat luni un însărcinat cu afaceri în Rusia în legătură cu drona rusească reperată săptămâna trecută în estul ţării.

La rândul său, NATO a declarat că nu deţine informaţii conform cărora drona rusă ar fi pătruns intenţionat pe teritoriul României.

×
Subiecte în articol: drone Casa Alba Rusia Război Ucraina SUA
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close