Antena 3 CNN Externe Prima arestare după sabotajul la trenurile TGV în Franţa

Prima arestare după sabotajul la trenurile TGV în Franţa

celula inchisoare getty images
În maşina bărbatului au fost găsite chei de acces la instalaţii tehnice ale SNCF şi literatură despre stânga radicală. Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iul 2024   •   14:06

Un militant din mişcarea de stânga radicală a fost reţinut duminică în Franţa, în legătură cu actele de sabotaj comise pe reţeaua de căi ferate cu doar câteva ore înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, a anunţat luni o sursă din poliţia franceză, potrivit AFP, scrie agerpres.ro.

În automobilul bărbatului au fost descoperite „chei de acces la instalaţii tehnice ale SNCF”, „cleşti pentru tăiat, un set de chei universale”, precum şi literatură având legătură cu stânga radicală, adaugă sursa citată.

Individul a fost plasat în arest la Rouen, în Oissel (nord-vest).

Ministrul de interne francez Gerald Darmanin a declarat luni, la postul de televiziune France 2, că autorităţile „au identificat un anumit număr de profiluri care ar fi putut comite” actele de sabotaj contra liniilor de mare viteză ale SNCF.

Darmanin a insistat pe faptul că aceste „sabotaje au fost voluntare, foarte precise, extrem de bine ţintite”, şi a subliniat că acesta este „modul tradiţional de acţiune al stângii radicale”.

„Chestiunea este de a afla dacă ei au fost manipulaţi sau au acţionat pe cont propriu”, a adăugat ministrul.

În noaptea de joi spre vineri, mai multe cabluri de fibră optică din apropierea liniilor de cale ferată şi care asigurau transmiterea de informaţii de securitate pentru mecanicii de locomotivă au fost tăiate, iar în diverse locuri ale reţelei de mare viteză (TGV) au fost semnalate incendii.

A fost o operaţiune „bine pregătită”, organizată de o „aceeaşi structură”, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Compania feroviară franceză SNCF a anunţat vineri că a „fost victima mai multor acte răuvoitoare concomitente care au vizat liniile de mare viteză Atlantică, Nord şi Est” şi a precizat că „incendii voluntare” au fost declanşate pentru a avaria echipamentele.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close