Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, ameninţat cu demiterea după încercarea sa de a impune legea marţială în urmă cu o săptămână, a afirmat joi că "va lupta până în ultimul moment" și a acuzat opoziţia că provoacă "o criză naţională".
Parlamentul controlat de principalul partid de opoziţie, care a prevăzut să supună la vot sâmbătă o nouă moţiune pentru demiterea lui din funcţie, "a devenit un monstru care distruge ordinea constituţională a democraţiei liberale", a criticat Yoon într-un discurs televizat. "Voi lupta cu poporul până în ultimul moment", a adăugat liderul conservator a cărui popularitate a scăzut la 13% după lovitura sa.
De la alegerea sa în 2022, cu scorul cel mai strâns din istoria ţării împotriva liderului Partidului Democrat, Yoon nu a dispus niciodată de majoritate în Adunare.
Invocând în special dificultăţi în adoptarea bugetului său, el a uimit ţara impunând surprinzător legea marţială în noaptea de 3 spre 4 decembrie, înainte de a fi obligat să o abroge şase ore mai târziu, sub presiunea parlamentului şi a străzii, scrie Agerpres.
El a scăpat sâmbătă de o moţiune de demitere a Adunării Naţionale, salvat de partidul său. Dar Partidul Democrat a stabilit al doilea vot în acest sens pentru sâmbătă, ora 17.00 (08.00 GMT). Dacă opt deputaţi din Partidul Puterii Poporului (PPP) al lui Yoon susţin această nouă moţiune, aceasta va putea fi adoptată. La prima încercare din 7 decembrie, doar doi au votat pentru moţiune. De marţi, alţi trei au anunţat că i se vor alătura.
"Îmi cer scuze din nou oamenilor care trebuie să fi fost surprinşi şi îngrijoraţi din cauza legii marţiale (...) Vă rog să credeţi în loialitatea faţă de oameni", a declarat preşedintele joi, asigurând că "nu se va sustrage de la responsabilitatea juridică şi politică în ceea ce priveşte proclamarea legii marţiale".
Vizat de o anchetă pentru "rebeliune", lui Yoon, 63 de ani, îi este interzis să părăsească ţara, la fel ca foştilor săi miniştri ai apărării, internelor şi comandantului scurtei legi marţiale. Doi înalţi responsabili ai poliţiei au fost, de asemenea, arestaţi.
Miercuri, poliţia sud-coreeană a afirmat că a fost obstrucţionată în percheziţia birourilor prezidenţiale.
Partidul Democrat a avertizat că va depune o plângere pentru insurecţie împotriva serviciilor preşedinţiei dacă acestea continuă să obstrucţioneze aplicarea legii.
Presiunea populară rămâne puternică: mii de manifestanţi s-au adunat miercuri seară în faţa parlamentului, cântând melodii K-pop în timp ce agitau bastoane luminoase colorate şi pancarte cerând dizolvarea PPP, "sprijin al insurgenţei".