Antena 3 CNN Externe Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a demisionat, pentru a putea prelua funcția la Comisia Europeană

Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a demisionat, pentru a putea prelua funcția la Comisia Europeană

premier estonia kaja kallas getty
Prim-ministrul estonian Kaja Kallas, la summitul NATO din 10 iulie 2024 la Washington | Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    15 Iul 2024   •   18:13

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas și-a prezentat demisia luni, o mișcare necesară pentru a prelua noua sa funcție în Uniunea Europeană, unde va coordona politica externă în următorul mandat al Comisiei Europene, conform unui comunicat al Președinției de la Tallinn citat de Reuters.

Kaja Kallas, prima femeie prim-ministru a Estoniei, a fost aleasă luna trecută de liderii UE pentru a-l înlocui pe Josep Borrell în funcția de Înalt Reprezentant al blocului european pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, după alegerile europene.

Începând cu începutul anului 2021, Kaja Kallas, în vârstă de 47 de ani, a fost o critică vehementă a Rusiei vecine și a ceea ce ea consideră a fi scopurile expansioniste ale Moscovei.

Kallas a făcut presiuni asupra aliaților Estoniei din NATO și UE pentru a sprijini necondiționat Ucraina în lupta sa împotriva forțelor rusești în conflictul lor de agresiune.

Sub conducerea sa, Estonia, o mică republică baltică cu 1,4 milioane de locuitori, a devenit unul dintre cei mai mari donatori de ajutor militar pentru Ucraina, raportat pe cap de locuitor.

Kallas a condus partidul său liberal Reforma către victorie în alegerile parlamentare din 2019 și 2023 și a fost prim-ministru al guvernului de la Tallinn din 2021.

Partidul Reforma l-a desemnat pe ministrul climei, Kristen Michal, să fie următorul prim-ministru al Estoniei, în așteptarea negocierilor cu partenerii lor de coaliție, liberalii din Estonia 200 și social-democrații, pentru reconfigurarea cabinetului.

Kallas va rămâne prim-ministru interimar al Estoniei până când următorul guvern va fi confirmat la începutul lunii august, conform postului public de televiziune ERR.

Partidul său își va alege un nou lider la 8 septembrie.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close