Antena 3 CNN Externe Liderii europeni au aprobat numirile lui Von der Leyen, Costa și Kallas în funcțiile de top ale UE. Ce a cerut Iohannis, la Bruxelles

Liderii europeni au aprobat numirile lui Von der Leyen, Costa și Kallas în funcțiile de top ale UE. Ce a cerut Iohannis, la Bruxelles

Liderii europeni au aprobat numirile lui Von der Leyen, Costa și Kallas în funcțiile de top ale UE. Ce a cerut Iohannis, la Bruxelles
Ursula von der Leyen. Foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iun 2024   •   09:10

Liderii europeni au convenit, joi, să-i acorde Ursulei von der Leyen un al doilea mandat la şefia Comisiei Europene, în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles și la care a fost prezent și președintele României, Klaus Iohannis.



Responsabila conservatoare germană va trebui să fie confirmată în continuare printr-un vot în Parlamentul European, la fel ca premierul liberal eston, Kaja Kallas, propusă ca şef al diplomaţiei europene, potrivit unor surse diplomatice, notează AFP, potrivit Agerpres

În plus, şefii de stat şi de guvern ai UE, reuniţi într-un summit la Bruxelles, l-au numit pe socialistul portughez Antonio Costa în fruntea Consiliului European, instituţia care reuneşte ţările membre.

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat joi, 27 iunie 2024, la reuniunea Consiliului European, care a avut loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Principalele teme pe agendă au fost numirile pentru posturile de conducere în cadrul instituțiilor europene pentru următorul ciclu instituțional, adoptarea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029, situația din Ucraina, Orientul Mijlociu, securitatea și apărarea, competitivitatea, migrația.

Citește și: Summit NATO la Washington. Care sunt cele 2 sarcini ale NATO în sprijinul Ucrainei

Discuțiile au vizat, de asemenea, regiunea Mării Negre, Republica Moldova, Georgia, precum şi aspecte legate de amenințările hibride.

Liderii UE au ajuns la un acord, după cum urmează: pentru postul de președinte al Consiliului European a fost ales fostul prim-ministru portughez António Costa, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost desemnată pentru un nou mandat în această funcție, iar pentru funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a fost desemnată Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, se arată în comunicatul de presă transmis de Administrația Prezidențială.

Liderii UE au discutat, de asemenea, despre situația din Ucraina și din Orientul Mijlociu. Totodată, liderii au salutat adoptarea celui de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și organizarea Conferințelor Interguvernamentale pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și cu Republica Moldova. Reuniunea Consiliului European a prilejuit și semnarea angajamentelor de securitate ale Uniunii Europene pentru Ucraina.

Despre ce a vorbit președintele Iohannis la Bruxelles

În cadrul discuției pe tema Agendei Strategice a Uniunii pentru perioada 2024-2029, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că documentul trebuie să reflecte angajamentul comun de a continua eforturile în direcția unei Uniuni mai puternice, mai reziliente și mai influente la nivel internațional.

De asemenea, Președintele României a accentuat faptul că noua Agendă Strategică trebuie să evidențieze avansarea politicii de extindere, dar şi unitatea Uniunii în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina şi importanța cooperării dintre UE şi NATO.

În contextul discuției privind situația din Ucraina, Preşedintele Klaus Iohannis a insistat asupra necesității continuării sprijinului pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar, pe toate palierele, cu un accent particular pe asigurarea unui răspuns adecvat la nevoile militare imediate, îndeosebi în ceea ce privește apărarea antiaeriană.

Președintele României a arătat că, din perspectiva țării noastre, adoptarea cadrelor de negociere și organizarea primelor Conferințe Interguvernamentale pentru deschiderea negocierilor de aderare atât cu Ucraina, cât și cu Republica Moldova, reprezintă o confirmare a susținerii concrete pentru cele două state, o investiție importantă în viitorul acestora, dar și al Uniunii.

În cadrul discuțiilor privind securitatea și apărarea, Președintele României a sprijinit ferm consolidarea profilului UE în aceste domenii, cu evidențierea necesității de asigurare a unei finanțări adecvate.

În acest sens, Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru explorarea tuturor opțiunilor disponibile de finanțare, inclusiv prin intermediul Băncii Europene de Investiții, pentru consolidarea bazei tehnologice și industriale de apărare. Președintele României a accentuat, de asemenea, importanța avansării acestor eforturi cu asigurarea interoperabilității și a complementarității cu NATO.

De semnificație aparte pentru țara noastră este reafirmarea de către Consiliul European a importanței securității și stabilității în regiunea Mării Negre.

Președintele României a subliniat, în discuții, importanța crucială pe care Marea Neagră o are pentru securitatea regională, dar și pentru securitatea întregii Uniuni Europene, mai ales în actualul context geopolitic, şi a insistat pentru o nouă abordare strategică a Mării Negre la nivel european.

Astfel, liderii au trasat ca obiectiv pentru viitoarea Comisie Europeană și Înaltul Reprezentant să pregătească o Comunicare Comună privind o strategie a Uniunii Europene pentru regiunea Mării Negre, concluziile reprezentând un rezultat al eforturilor diplomatice susținute ale României din ultimele luni, se mai arată în comunicat.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
A murit îndrăgita actriță Ileana Stana Ionescu
x close