Antena 3 CNN Externe Polonia vrea să doboare rachete ruseşti deasupra Ucrainei: „Kievul ne-a spus: sunteţi bineveniţi”

Polonia vrea să doboare rachete ruseşti deasupra Ucrainei: „Kievul ne-a spus: sunteţi bineveniţi”

Radoslaw Sikorski
Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    02 Sep 2024   •   16:40

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că Varşovia ar trebui să aibă dreptul de a doborî rachetele ruseşti care îi ameninţă teritoriul în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian al Ucrainei, relatează AFP, transmite Agerpres.

Declaraţiile şefului diplomaţiei poloneze, publicate luni în Financial Times (FT), survin la o săptămână după ce un „aparat de zbor” - probabil o dronă rusă de origine iraniană Shahed - a pătruns pe teritoriul Poloniei, ţară membră NATO şi aliat al Kievului, în momentul atacurilor masive ruseşti din Ucraina vecină.

Dispărută de pe radar, drona nu a fost încă găsită. Cel puţin alte două cazuri de rachete ruseşti care au intrat pe teritoriul polonez au fost raportate în trecut de Varşovia.

Luni, în urma unui nou val de atacuri masive ale Rusiei împotriva Ucrainei, forţele aeriene poloneze şi-au ridicat din nou avioanele de la sol.

„A fi membru NATO nu înlocuieşte responsabilitatea fiecărei ţări de a-şi proteja propriul spaţiu aerian - este datoria noastră constituţională. Sunt de părere că, atunci când rachete ostile sunt pe punctul să intre în spaţiul nostru aerian, ar fi legitim să ne apărăm, deoarece odată ce au intrat în spaţiul nostru aerian, riscul ca resturile să rănească pe cineva creşte”, a declarat Sikorski pentru FT.

Kievul este în favoarea unor astfel de operaţiuni

În opinia şefului diplomaţiei poloneze, Kievul este în favoarea unor astfel de operaţiuni.

„Ucrainenii ne-au spus: sunteţi bineveniţi”, a mai spus el pentru FT.

Radoslaw Sikorski a discutat în martie acest subiect cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, însă, potrivit unui important oficial al organizaţiei, acesta din urma „i-a reamintit că NATO şi-a sporit considerabil vigilenţa şi şi-a întărit poziţiile pe flancul estic al Alianţa, în special în Polonia”.

NATO se teme că o astfel de măsură ar putea conduce la o mai mare implicare a Alianţei în războiul ruso-ucrainean.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close