Antena 3 CNN Externe Planul Rusiei: îi trimite pe nord-coreeni să lupte în Kursk și continuă cu trupe proprii ofensiva în estul Ucrainei

Planul Rusiei: îi trimite pe nord-coreeni să lupte în Kursk și continuă cu trupe proprii ofensiva în estul Ucrainei

lupte in Kursk
Strategia de toamnă a Moscovei pare să implice trimiterea soldaților nord-coreeni să alunge trupele ucrainene din Kursk și continuarea ofensivei în estul Ucrainei cu trupe proprii. În imagine: lupte în regiunea rusă Kursk. Sursă foto: Hepta
de A.I.    |    24 Oct 2024   •   20:34

Cel puțin patru persoane și-au pierdut viața, joi, în urma atacurilor rusești în estul Ucrainei, alți zece oameni fiind răniți, relatează Agerpres, pe baza surselor locale citate de agențiile de presă internaționale.

Un atac cu muniție termobarică asupra orașului Kupiansk din regiunea nord-estică Harkov a rănit 10 persoane, conform celor declarate de guvernatorul regional Oleg Sinegubov.

O femeie care a fost internată în spital în stare gravă după atac a murit ulterior, a adăugat acest oficial.

"Inamicul a lovit în apropierea unui magazin şi a pieței din oraș", a precizat guvernatorul.

Rusia a ocupat Kupiansk în primele zile ale invaziei sale din februarie 2022, dar a fost respinsă de o contraofensivă ucraineană în luna septembrie, același an.

În ultimele luni, forțele Moscovei au avansat încet spre acest oraș și se află acum la aproximativ patru kilometri de periferia sa nordică, conform informațiilor din surse deschise.

În regiunea estică Donețk, bombardamentele rusești au ucis în cursul zilei de joi trei persoane, în zona orașului strategic Pokrovsk, a declarat guvernatorul Vadim Filaşkin pe Telegram.

Trupele ruse și-au intensificat avansul către Pokrovsk în ultimele luni, ajungând în prezent la opt kilometri de periferia acestuia.

Presa de la Moscova și bloggerii militari ruși au relatat, tot joi, că forțele de invazie au înaintat în localitatea minieră Selidovo, la aproximativ 20 de kilometri sud-est de Pokrovsk.

Statul Major General al armatei ucrainene a confirmat că cele mai intense atacuri rusești de-a lungul întregii linii a frontului au loc în prezent în apropiere de Pokrovsk și lângă Selidovo, fără a preciza dacă trupele Moscovei au intrat sau nu în această din urmă localitate.

Soldații nord-coreeni trimiși de Kim au fost desfășurați în Kursk, unde se află, din august, trupe ucrainene

Serviciul militar de informații al Ucrainei, GUR, a anunțat, joi, că primele trupe nord-coreene trimise în Rusia sunt deja desfășurate în provincia Kursk, unde forțele Kievului ocupă teritorii în urma unei ofensive surpriză lansate în august, transmite Agerpres, citând agențiile de presă internaționale.

"Primele unități ale armatei Coreei de Nord, care au fost instruite în taberele de antrenament din estul Rusiei, au sosit deja în zona de luptă. Pe 23 octombrie 2024, apariția lor a fost înregistrată în regiunea rusă Kursk", a comunicat GUR.

O sursă militară ucraineană declarase mai devreme în cursul zilei zi că aproximativ 2.000 de soldați nord-coreeni erau în mișcare pe teritoriul rus, deplasându-se în direcția graniței cu Ucraina.

Potrivit ultimei comunicări publice a serviciului militar de informații al Ucrainei, în Rusia au fost desfășurați circa 12.000 de militari nord-coreeni.

Dintre aceștia, aproximativ 500 sunt ofițeri, inclusiv trei generali, iar instrucția trupelor regimului de la Phenian este condusă în cinci baze militare.

Vice-ministrul rus al apărării, Yunus-Bek Yevkurov, este responsabil cu procesul de instrucție a trupelor nord-coreene, potrivit serviciului de informații ucrainean.

Putin nu neagă prezența soldaților nord-coreeni în Rusia

Președintele rus Vladimir Putin nu a negat prezența trupelor nord-coreene în țara sa.

Liderul de la Kremlin a fost chestionat în legătură cu acest subiect la conferința de presă desfășurată la finalul summitului BRICS din oraşul Kazan.

În răspunsul său, Putin a invocat ajutorul militar oferit Ucrainei de Occident și a vorbit, de asemenea, despre mercenari străini care luptă alături de armata ucraineană.

Autoritățile ucrainene au identificat mișcările soldaților nord-coreeni cu ajutorul datelor obținute de sateliții țărilor aliate, prin interceptarea comunicațiilor militare ale Moscovei și cu ajutorul unor informații obținute din interiorul armatei ruse.

×
Parteneri
x close