Antena 3 CNN Externe Soldații din Coreea de Nord au fost desfășurați în regiunea rusă Kursk, împotriva trupelor ucrainene aflate acolo din august

Soldații din Coreea de Nord au fost desfășurați în regiunea rusă Kursk, împotriva trupelor ucrainene aflate acolo din august

soldati nord-coreeni
Serviciile de informații nord-coreene au estimat la circa 12.000 numărul soldaților pe care regimul lui Kim Jong Un i-a alocat pentru războiul Rusiei în Ucraina. Sursă foto: Hepta
de A.I.    |    24 Oct 2024   •   16:53

Serviciul militar de informații al Ucrainei, GUR, a anunțat, joi, că primele trupe nord-coreene trimise în Rusia sunt deja desfășurate în provincia Kursk, unde forțele Kievului ocupă teritorii în urma unei ofensive surpriză lansate în august, transmite Agerpres, citând agențiile de presă internaționale.

"Primele unități ale armatei Coreei de Nord, care au fost instruite în taberele de antrenament din estul Rusiei, au sosit deja în zona de luptă. Pe 23 octombrie 2024, apariția lor a fost înregistrată în regiunea rusă Kursk", a comunicat GUR.

O sursă militară ucraineană declarase mai devreme în cursul zilei zi că aproximativ 2.000 de soldați nord-coreeni erau în mișcare pe teritoriul rus, deplasându-se în direcția graniței cu Ucraina.

Potrivit ultimei comunicări publice a serviciului militar de informații al Ucrainei, în Rusia au fost desfășurați circa 12.000 de militari nord-coreeni.

Dintre aceștia, aproximativ 500 sunt ofițeri, inclusiv trei generali, iar instrucția trupelor regimului de la Phenian este condusă în cinci baze militare.

Vice-ministrul rus al apărării, Yunus-Bek Yevkurov, este responsabil cu procesul de instrucție a trupelor nord-coreene, potrivit serviciului de informații ucrainean.

Putin nu neagă prezența soldaților nord-coreeni în Rusia

Președintele rus Vladimir Putin nu a negat prezența trupelor nord-coreene în țara sa.

El a fost întrebat în legătură cu acest subiect la o conferință de presă desfășurată la finalul summitului BRICS din orașul Kazan.

Putin a invocat ajutorul militar oferit Ucrainei de Occident și a vorbit, de asemenea, despre mercenari străini care luptă alături de armata ucraineană.

Autoritățile ucrainene au identificat mișcările soldaților nord-coreeni cu ajutorul datelor obținute de sateliții țărilor aliate, prin interceptarea comunicațiilor militare ale Moscovei și cu ajutorul unor informații obținute din interiorul armatei ruse.

Inițial, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și autoritățile sud-coreene au avertizat în mod repetat în legătură cu desfășurarea unor soldați nord-coreeni în Rusia, în vederea angajării lor în război.

SUA şi NATO au confirmat ulterior această informație.

NIS, Serviciul Național de Informații din Coreea de Sud spune că Phenianul a trimis circa 3.000 de soldați în Rusia, unde aceștia au fost instruiți în vederea angajării în lupte. Soldații au primit armament, uniforme și acte de identitate rusești, conform sursei citate.

NIS și președintele Zelenski au estimat, săptămâna trecută, la aproximativ 12.000 de soldați efectivele nord-coreene alocate de Phenian pentru războiul Rusiei în Ucraina. Aceste efective includ o unitate a trupelor speciale nord-coreene.

Coreea de Sud, un aliat apropiat al Washingtonului, a anunțat joi că va analiza "cu mai multă flexibilitate" posibilitatea de a furniza arme Ucrainei în urma informațiilor privind desfășurarea de trupe nord-coreene în sprijinul Rusiei.

×
Parteneri
x close