Antena 3 CNN Externe Orban merge în Georgia să legitimeze victoria partidului pro-rus al lui Ivanișvili. Borrell: Orice ar spune, el nu reprezintă UE

Orban merge în Georgia să legitimeze victoria partidului pro-rus al lui Ivanișvili. Borrell: Orice ar spune, el nu reprezintă UE

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 13:44 28 Oct 2024 Modificat la 13:44 28 Oct 2024
viktor orban hepta
„Orice ar spune domnul Orban în timpul vizitei sale, el nu reprezintă Uniunea Europeană", a spus Josep Borrell. Sursă foto: Hepta

Premierul ungar Viktor Orban, aşteptat luni în Georgia pentru o vizită oficială de două zile, „nu reprezintă Uniunea Europeană", a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, relatează AFP, citat de Agerpres.

Viktor Orbán va vizita Georgia luni și se va întâlni cu prim-ministrul țării, conferind legitimitate unui guvern care se confruntă cu acuzații de fraudare a voturilor în urma alegerilor de sâmbătă.

Duminică, Bruxelles-ul a avertizat cu privire la nereguli grave în cadrul scrutinului național, în cadrul căruia partidul de guvernământ Visul Georgian a atacat influența occidentală și a amenințat cu interzicerea partidelor rivale, notează Politico.

Orban „va merge astăzi (luni) în Georgia (...), pentru a-şi arăta, fără îndoială, sprijinul pentru guvernul Georgiei", a spus Borrell într-un interviu acordat postului de radio public spaniol (RNE). Însă, „orice ar spune domnul Orban în timpul vizitei sale, el nu reprezintă Uniunea Europeană", a adăugat el.

Premierul naţionalist ungar, singurul lider al unui stat membru UE care a rămas apropiat de Moscova, este unul dintre puţinii care au reacţionat la rezultatul alegerilor legislative din această ţară din Caucaz, felicitând sâmbătă partidul de guvernământ Visul Georgian pentru „victoria sa copleşitoare".

La rândul său, opoziţia proeuropeană a cerut oamenilor să iasă în stradă luni pentru a protesta faţă de rezultatele alegerilor parlamentare care, potrivit opoziţiei, au fost "furate" de partidul de guvernământ, preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, făcând chiar referire la o "operaţiune rusă".

„Preşedintele în exerciţiu al Uniunii (Europene) nu are competenţe în materie de politică externă", a subliniat Borrell, exprimând neîncrederea crescândă a Bruxellesului faţă de şeful guvernului ungar, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE.

Borrell se află luni la Barcelona pentru a participa la o reuniune a Uniunii pentru Mediterana (UpM), care se va concentra pe situaţia din Orientul Mijlociu.

Partidul pro-rus al oligarhului Bidzina Ivanișvili revendică victoria în Georgia

Alegerile de sâmbătă s-au încheiat în Georgia, acolo unde votanții au avut de ales între calea europeană susținută de președinta Salome Zurabișvili și un model al autoritarismului rusesc promovat de partidul de guvernare Visul Georgian, care a promis să interzică partidele de opoziție dacă obține o majoritate constituțională. După numărarea a peste 99% dintre voturi, partidul pro-rus al oligarhului Bidzina Ivanișvili a revendicat victoria, cu 54%.

 Partidul de guvernământ tot mai autoritar al Georgiei a revendicat victoria după ce rezultatele preliminare i-au acordat un avans clar într-un scrutin crucial axat pe viitorul țării în Europa.

Partidul Visul Georgian, condus de omul de afaceri miliardar Bidzina Ivanishvili, este în frunte cu 54% din voturi, după numărarea a peste 99% din voturi, conform comisiei electorale centrale.

Opoziția acuză că votul a fost „furat”

Rezultatele inițiale au fost semnificativ diferite de cele ale sondajelor la ieșirea de la urne realizate de companii de sondare occidentale, iar liderul unuia dintre partidele de opoziție a declarat că votul a fost „furat de la poporul georgian”.

„Nu acceptăm rezultatele acestor alegeri falsificate,” a spus Tina Bokuchava, lidera Mișcării Naționale Unite.

Opoziția pro-europeană din Georgia refuză să-și preia mandatele

Parlamentarii opoziției din Georgia protestează împotriva puterii pro-ruse prin renunțarea la mandatele câștigate după alegerile de sâmbătă. Decizia a fost luată în urma imaginilor cu fraude grosolane și violențe comise în toată țara pe parcursul zilei de sâmbătă. Primii 20 de candidați de pe lista Coaliției pentru Schimbare, una dintre forțele pro-europene de opoziție, au renunțat, duminică, la mandatele de deputați în semn de protest.

„Alegerile au fost falsificate, iar rezultatele nu sunt legitime. Nu vrem să le legitimăm cu voturile care au fost furate de la poporul Georgiei şi renunţăm la mandate”, a declarat lidera listei blocului de opoziţie, Nana Malașjia.

Coaliţia pentru Schimbare a fost a doua cea mai votată forţă politică la aceste alegeri, conform rezultatelor oficiale, obţinând 11,3%, scor care s-ar transforma în 18 mandate în noul parlament de la Tbilisi.

La rândul său, partidul Mişcarea Naţională Unită, fondat de Mihail Saakaşvili, fostul președinte încarcerat de actuala putere, şi care face parte din blocul de opoziţie Unitate, a anunţat şi el că va boicota noul legislativ. 

„Bineînţeles, din moment ce am spus că nu recunoaştem rezultatele alegerilor, asta înseamnă că nu intenţionăm să participăm la Parlament. Sunt sigură că nu există nicio îndoială în acest sens când vine vorba de blocul Unitate”, a spus lidera partidului, Tinatin Bokuceava.

Situaţia este o reeditare a ceea ce s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2020, respinse de opoziţie, care a boicotat activitatea parlamentului şi a organizat proteste masive în faţa legislativului, unele dintre ele violente.

Și președinta pro-europeană a Georgiei, Salome Zurabișvili a declarat că nu va recunoaște rezultatul alegerilor și că nu poate să facă acest lucru pentru că asta ar însemna „recunoașterea intrării Rusiei” în țară. 

„Nu recunosc aceste alegeri, aceste alegeri nu pot fi recunoscute, pentru că ar fi același lucru cu recunoașterea intrării Rusiei aici”, a spus ea.

Zurabișvili a mai spus că Georgia a fost victima unei operațiuni a Rusiei și a cerut oamenilor să iasă în stradă în Tbilisi, luni, la ora locală 19:00.

×
TOP articole
x close