Antena 3 CNN Externe Două nave ale Gărzii de Coastă din Filipine și China s-au ciocnit într-o zonă disputată. Beijingul acuză un act deliberat

Două nave ale Gărzii de Coastă din Filipine și China s-au ciocnit într-o zonă disputată. Beijingul acuză un act deliberat

abordaj în Marea Chinei de Sud
O navă filipineză și una chineză s-au ciocnit luni, 19 august, într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud. Sursă: captură X@CGTNRadio
de A.I.    |    19 Aug 2024   •   09:08

O navă filipineză și una chineză au intrat în coliziune, luni, în apropierea unui banc de nisip disputat în Marea Chinei de Sud, relatează Agerpres, care citează AFP.

"În pofida avertismentelor multiple din partea chineză, nava filipineză 4410 a intrat în mod deliberat în coliziune cu nava chineză 21551", a transmis televiziunea de stat China, CCTV, citând un purtător de cuvânt al gărzii de coastă chineze, Geng Yu.

"Navele gărzii de coastă filipineze au intrat ilegal în apele din apropierea recifului Xianbin din insulele Nansha, fără permisiunea guvernului chinez", a spus acest oficial, folosind denumirile chineze ale atolului Sabina şi insulelor Spratly.

În imaginile distribuite de presa chineză se văd cele două vase ce par să navigheze paralel, în direcții opuse.

Apoi, nava filipineză, aflată în plan apropiat, se lovește cu tribordul (partea dreaptă) de babordul (partea stângă) a navei chineze, iar prora primului vas execută o ușoară mișcare în sus.

Coliziunea pare să fie ușoară, pentru că ambele nave își continuă deplasarea.

Tensiunile dintre Beijing şi Manila s-au intensificat în ultimele luni, după o serie de confruntări în Marea Chinei de Sud.

Beijingul revendică aproape în întregime această întindere de ape, inclusiv regiunile și insulele din apropierea zonelor de coastă ale mai multor ţări vecine.

De altfel, guvernul statului comunist a ales să ignore decizia din 2016 a unei instanțe internaționale, care a respins pretențiile acestei țări asupra Mării Chinei de Sud.

În urmă cu două luni, Garda de Coastă din China a atacat cu toporul o barcă a militarilor din Filipine

În iunie anul curent, un alt incident între Filipine și China a prilejuit acuze reciproce.

La momentul respectiv, Garda de Coastă din China și membri ai armatei filipineze s-au confruntat violent în apropierea atolului strategic Second Thomas.

Presa internațională a relatat că marinarii chinezi au atacat o misiune de aprovizionare destinată soldaților filipinezi staționați pe o navă militară eșuată pe atol.

Clipul difuzat de partea filipineză lasă să se vadă ambarcațiuni chineze la bordul cărora echipajele strigă, agită cuțite și un topor și lovesc cu bastoanele într-o barcă pneumatică.

Un militar filipinez a rămas fără un deget în cursul incidentului, susțin autoritățile de la Manila.

Anterior, presa din China a publicat imagini referitoare la același incident, din care lipsesc, însă, secvențele cu membrii înarmați cu cuțite și topoare ai Gărzii de Coastă.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close