Antena 3 CNN Externe Garda de Coastă din China a atacat cu toporul o barcă a militarilor din Filipine

Garda de Coastă din China a atacat cu toporul o barcă a militarilor din Filipine

SCS
Imagine din timpul incidentului petrecut în Marea Chinei de Sud. Sursă: X@barnabychuck
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iun 2024   •   12:50

Garda de Coastă din China și membri ai armatei filipineze s-au confruntat violent în apropierea unui atol strategic din Marea Chinei de Sud, relatează Agerpres.

Incidentul a avut loc luni, în contextul în care Beijingul revendică aproximativ 90% din Marea Chinei de Sud, iar autoritățile de la Manila au difuzat imagini care surprind violențele.

Potrivit sursei citate, chinezii au atacat o misiune de aprovizionare destinată soldaților filipinezi staționați pe o navă militară eșuată pe atolul Second Thomas.

Clipul difuzat de partea filipineză lasă să se vadă ambarcațiuni la bordul cărora se află marinari chinezi.

Aceștia strigă, agită cuțite și un topor și lovesc cu bastoanele într-o barcă pneumatică.

Un militar filipinez a rămas fără un deget în cursul incidentului, susțin autoritățile de la Manila.

Anterior, presa din China a publicat imagini referitoare la același incident, din care lipsesc, însă, secvențele cu membrii înarmați cu cuțite și topoare ai Gărzii de Coastă.

Beijingul susține că marinarii săi au luat măsuri "profesionale și moderate" în cursul confruntării și că nu au întreprins "nicio măsură directă" împotriva filipinezilor.

Manila și Beijingul au difuzat imagini diferite ale incidentului

În filmarea difuzată de Manila se vede clar un marinar chinez se află pe puntea uneia dintre ambarcațiuni, în timp ce agită un topor.

Într-o altă secvență, un alt membru al echipajului chinez lovește violent cu un baston într-o barcă pneumatică în timp ce un marinar, tot chinez, folosește un cuțit pentru a secționa ambarcațiunea.

"Membrii Gărzii de coastă chineze au început să arunce cu pietre şi alte obiecte în soldații noștri și au tăiat bărcile pneumatice, făcându-le inutilizabile. Au lansat, de asemenea, gaze lacrimogene și au pornit sirenele, intensificând haosul şi confuzia", susține armata filipineză.

Generalul Romeo Brawner, șeful armatei filipineze, a declarat că echipajul atacat de chinezi și aflat în inferioritate numerică nu era înarmat şi s-a luptat "cu mâinile goale". 

În urma incidentului, Manila a acuzat Beijingul că a comis "un act de piraterie" împotriva forțelor sale și a cerut restituirea "obiectelor furate" de chinezi, între care mai multe puști, precum și despăgubiri pentru echipamentele avariate.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close