Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat, joi, că relatările din presă conform cărora ar urma să fie agreat un armistițiu în Liban sunt incorecte și că el a comunicat armatei israeliene să meargă înainte „în plină forță”, relatează CNN. Până acum, Netanyahu a refuzat să dea vreun răspuns propunerii de armistițiu făcută de SUA și Franța, conform unui comunicat transmis de cancelaria sa.
„Informațiile legate de armistițiu sunt incorecte. Aceasta este o propunere franco-americană la care prim-ministrul nici măcar nu a răspuns”, se arată în comunicatul cancelariei israeliene.
Ministrul de externe israelian, Israel Katz, a declarat, joi, că „nu va exista un armistițiu în nord” iar Israelul va continua să lupte cu Hezbollah „cu toată forța noastră până ce vom ajunge la victorie, iar concetățenii noștri se pot întoarce acasă, în nord”.
Comentariul lui Netanyahu vine după informații că miniștrii israelieni de extremă dreapta au fost enervați de informațiile de presă care informau că SUA pune presiune pentru stabilirea unui armistițiu în Liban.
Un oficial israelian a declarat pentru CNN, anterior, că discuțiile despre un posibil armistițiu cu Hezbollah au fost principalul motiv pentru care Netanyahu a mers la Adunarea ONU de la New York.
Apeluri pentru un armistițiu din partea aliaților occidentali
Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea Europeană au cerut, din nou, un armistițiu temporar în Liban, după escaladările recente.
Aliații occidentali au propus o pauză imediată de 21 de zile în luptele dintre IDF și teroriștii Hezbollah pentru a „oferi spațiu diplomației în încercarea de a ajunge la un acord pașnic” și la un armistițiu în Gaza.
Într-un comunicat comun, aliații occidentali au calificat drept „intolerabile” ostilitățile și au vorbit despre un „risc inacceptabil de escaladare regională răspândită” care nu e în interesul nici al poporului libanez, nici al celui israelian.
Remarcile recente ale locotenent-generalului Halevi, conform cărora Israelul „ar putea intra pe teritoriul dușmanului”, sunt cea mai directă sugestie că o invazie terestră în Liban a IDF este iminentă.
Comunicatul comun a fost semnat de reprezentanți ai SUA, Australiei, Canadei, Uniunii Europene, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Arabiei Saudite, UAE, UK și Qatarului.
Un comunicat separat al președinților Biden și Macron transmitea că a venit momentul unui acord „care să asigure siguranța și securitatea în Orientul Mijlociu și care să le permită civililor să revină acasă”.