Antena 3 CNN Externe Israelul se pregătește de o incursiune terestră în Liban. Aliații occidentali cer un armistițiu imediat de 21 de zile

Israelul se pregătește de o incursiune terestră în Liban. Aliații occidentali cer un armistițiu imediat de 21 de zile

Tanc camuflat in zona desertica
Israelul se pregătește de o invazie terestră a Libanului. Foto: Profimedia Images
de Adrian Dumitru    |    26 Sep 2024   •   07:47

Israelul se pregătește pentru o posibilă incursiune terestră în Liban, după schimburile de focuri din ultimele zile. Șeful statului major al IDF le-a spus trupelor sale să se pregătească pentru o posibilă intrare în țara de la nord. Între timp, ministrul libanez al sănătății a îndemnat comunitatea internațională să facă presiuni la adresa Israelului pentru ca acesta să-și oprească operațiunile militare în Liban. Armata israeliană a transmis, miercuri seara, că a lovit „peste 2.000 de ţinte teroriste ale Hezbollah în Liban în ultimele trei zile, în timp ce schimburile de focuri transfrontaliere între teroriști și IDF s-au intensificat.

„Am efectuat câteva sute de lovituri în Liban astăzi. În ultimele trei zile, am lovit peste 2.000 de ţinte teroriste ale Hezbollah în ţară”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contra-amiralul Daniel Hagari.

Armata israeliană a mai transmis, de asemenea, miercuri, că a lovit 60 de ţinte ale serviciilor de informaţii ale grupării Hezbollah în Liban, de unde teroriștii lansează rachete împotriva teritoriului israelian.

„Avioanele de luptă au lovit 60 de ţinte teroriste aparţinând direcţiei de informaţii a Hezbollah”, a mai informat armata israeliană într-un comunicat, adăugând că a „distrus instrumente de colectare a informaţiilor, centre de comandă şi alte infrastructură folosite de inamic”.

Apeluri pentru un armistițiu din partea aliaților occidentali

Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea Europeană au cerut, din nou, un armistițiu temporar în Liban, după escaladările recente.

Aliații occidentali au propus o pauză imediată de 21 de zile în luptele dintre IDF și teroriștii Hezbollah pentru a „oferi spațiu diplomației în încercarea de a ajunge la un acord pașnic” și la un armistițiu în Gaza.

Într-un comunicat comun, aliații occidentali au calificat drept „intolerabile” ostilitățile și au vorbit despre un „risc inacceptabil de escaladare regională răspândită” care nu e în interesul nici al poporului libanez, nici al celui israelian.

Remarcile recente ale locotenent-generalului Halevi, conform cărora Israelul „ar putea intra pe teritoriul dușmanului”, sunt cea mai directă sugestie că o invazie terestră în Liban a IDF este iminentă.

Comunicatul comun a fost semnat de reprezentanți ai SUA, Australiei, Canadei, Uniunii Europene, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Arabiei Saudite, UAE, UK și Qatarului.

Un comunicat separat al președinților Biden și Macron transmitea că a venit momentul unui acord „care să asigure siguranța și securitatea în Orientul Mijlociu și care să le permită civililor să revină acasă”.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close