Antena 3 CNN Externe „Ne iau de proști”. Rudele îi caută pe recruții ruși prinși în atacul ucrainean. Kremlinul insistă că ei n-au fost niciodată acolo

„Ne iau de proști”. Rudele îi caută pe recruții ruși prinși în atacul ucrainean. Kremlinul insistă că ei n-au fost niciodată acolo

Georgiana Marina
4 minute de citit Publicat la 12:19 13 Aug 2024 Modificat la 12:41 13 Aug 2024
tancuri distruse in kursk
Ucrainenii își continuă avansul pe teritoriul Federației Ruse, la zeci de kilometri distanță de graniță, în regiunea Kursk. FOTO: Profimedia Images

În 9 august, în Rusia a fost declarată stare de urgență în regiunea Kursk, unde forțele ucrainene avansau deja de patru zile. În zonă, la acel moment erau câteva sute de recruți. Jurnaliştii de la media independentă Verstka au discutat cu familii ale recruţilor care activează în apropierea oraşului Sudzha și care nu știu ce s-a întâmplat cu ei. Ministerul Apărării le spune că soldații nu sunt acolo, dar rudele susțin că ei le-au spus la telefon sau prin mesaje altceva.

În 5 august, fratele lui Dilyuza a sunat-o ca să spună că li se confiscă telefoanele de către comandanții care i-au anunțat că va urma o inspecție”. Dilyuza a declarat pentru Verstka, citat de Meduza, că fratele ei și alți recruți au fost trimiși la Sudzha în mai 2024, după ce au terminat antrenamentul la Nijni Novgorod. Potrivit acesteia, el a fost repartizat în Unitatea militară nr. 12721 din regiunea Bryansk. La unitatea lui erau în jur de 25 până la 30 de recruți și soldați contractuali.

„Oricât au insistat să fie mutați într-o locație mai sigură, au fost doar promisiuni goale. Pe 5 august, a sunat și a spus că pe 6 august vor fi evacuați în sfârșit”, a spus Dilyuza. Ea nu știe dacă asta s-a întâmplat cu adevărat, pentru că nu mai știe nimic de atunci.

Ekaterina, Irina și Svetlana au pierdut contactul cu fiii lor, care erau și ei staționați în Sudzha ca recruți, în urmă cu câteva zile. La 19:52, ora locală, pe 6 august, fiul Svetlanei i-a trimis un mesaj pentru a spune că este trimis în luptă. „Suntem ultimii care au rămas”, a scris el. „Ceilalți au intrat deja ca întăriri. Unii au fost răniți.”

Yevgenia din Novoaltaysk a auzit ultima oară de nepotul ei, care a fost recrutat în toamna anului 2023, pe 7 august. El fusese trimis la Sudja în mai sau iunie 2024. Când armata ucraineană a început să bombardeze pozițiile rusești în regiunea Kursk, el a reușit să își anunțe familia că era în viață și că nu a fost prins, dar a menționat că „mulți recruți [au fost] luați prizonieri”.

Nepotul lui Yevgenia era staționat în zonă cu alți 30 de recrutați. Când a vorbit ultima oară cu el, el a spus că cei care nu au fost uciși sau capturați așteaptă evacuarea. „Ei așteaptă într-un loc sigur, dacă poți chiar să-i spui așa”, spune ea. „Nu este nicăieri în siguranță. Civilii sunt evacuați, dar nimeni nu se gândește la recruți.”

Yana, o voluntară care le aduce mâncare soldaților la granița din regiunea Kursk, i-a spus lui Verstka că a fost în contact cu mai mulți recruți și că unii erau într-adevăr evacuați. Cu toate acestea, a adăugat ea, „nu se știe nimic de soarta lor”.

Iulia locuiește în Syktyvkar, capitala Republicii Komi din Rusia. Fiul ei a fost recrutat în decembrie 2023 și trimis în districtul Sudzhansky în aprilie 2024. Ultimul mesaj pe care l-a primit de la el a fost la ora 22:00 pe 5 august. Yulia spune că fiului ei „nu i s-a dat voie” să povestească prea multe, dar el a încercat să scrie în fiecare zi și a menționat că în ultima vreme doborau în mod constantt „păsări” – termen folosit pentru dronele de recunoaștere ucrainene.

Iulia nu știe ce s-a întâmplat cu fiul ei, dar a aflat de la alte mame că, atunci când trupele ucrainene au trecut granița în regiunea Kursk, recruții „țineau linia” și mulți au fost capturați.

„Când [satul] Guevo a fost ocupat, băieții care erau înconjurați au trimis mesaje mamelor lor, cerând ajutor. Dar nu putem pute contacta Ministerul Apărării din Moscova. Birourile de înrolare ne spun doar: „Despre ce prostii vorbești? Nu sunt acolo, li s-au luat telefoanele. Practic, ne tratează ca niște idioți. Spitalul din Kursk nu ne va da nicio informație; ei spun că nu au timp, sunt prea mulți răniți”, spune Yulia.

Ksenia din Orenburg a declarat pentru Verstka că fiul ei, Daniil, în vârstă de 20 de ani, a reușit să păstreze legătura cu ea în timpul incursiunii ucrainene și că el e acum într-un spital din Kursk.

În 6 august, Daniil ia trimis un mesaj mamei sale în care îi spunea că ucrainenii au început bombardamentele.

Potrivit capturilor de ecran ale conversației lor obținute de Verstka, Daniil a mai spus că el și alți trei recruți ar trebui să fie transferați temporar la granița ruso-ucraineană. „Acolo este și mai rău; e un iad, iar acum vor să ne trimită acolo. Buncărul cu toate proviziile și armele a ars și ei insistă să ne trimită acolo”, a scris el.

×
x close