Antena 3 CNN Externe Imagini cu armata Ucrainei care a cucerit o regiune din Rusia. Putin, nervos pe subalternii săi

Imagini cu armata Ucrainei care a cucerit o regiune din Rusia. Putin, nervos pe subalternii săi

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 10:31 13 Aug 2024 Modificat la 11:49 13 Aug 2024
profimedia-0898074316
Imagini cu armata Ucrainei care a cucerit o regiune din Rusia. Sursă: Profimedia Images

La o săptămână de când Kievul a declanșat o ofensivă în Rusia, trupele ucrainene anunţă că au ocupat 1000 de kilometri pătraţi din teritoriul ţării vecine. Ministerul rus al Apărării susține că a oprit înaintarea forțelor care au trecut granița și că a doborât mai multe drone în regiunile aflate la frontiera cu Ucraina. De asemenea, Kremlinul susţine că ofensiva sa pe teritoriul ucrainean nu a încetinit.

Potrivit presei locale din Ucraina, armata pătrunsă pe teritoriul rusesc ar fi preluat controlul a 44 de localităţi. Printre acestea se numără şi oraşul Sujda, din provincia Kursk.

”Domnule Președinte al Ucrainei, comandantul şef al forţelor ucrainene raportează. Continuăm operațiunea ofensivă pe teritoriul regiunii Kursk. În prezent, controlăm aproximativ o mie de kilometri pătrați din teritoriul Federației Ruse. Trupele își îndeplinesc sarcinile atribuite. Bătăliile au loc, practic, de-a lungul întregului front. Situația este sub controlul nostru”, spune Oleksandr Sîrski, comandant-şef forţele armate ucrainene.

După ultimele victorii, ucrainenii au speranţa că occidentul va spori ajutorul oferit.

”Ce cred despre Kursk ? Este o mişcare îndrăzneaţă, inspirată şi frumoasă. Tineţi înainte tot aşa! Putin a început asta, Putin să suporte acum. Pe scurt, pentru administraţie: apreciez sprijinul vostru, ajutaţi-i pe aceşti oameni să lupte. Daţi-le arme să câştige acest război pe care nu-şi permit să-l piardă”, spune Lindsey Graham, senator republican SUA.

Forţele ucrainene au atacat şi un punct de frontieră de la graniţa cu provincia rusă Belgorod.

”Este corect să distrugem teroriștii ruși acolo unde se află, de unde își lansează atacurile. Aerodromurile militare rusești, logistica rusească… Vedem cât de util poate fi acest lucru pentru apropierea păcii. Rusia trebuie forțată să între în pace, dacă Putin vrea atât de mult să continue războiul”, spune Zelenski. 

Responsabilii politici şi militari ruşi sunt derutaţi, în condiţiile în care nu le este clar unde se află linia noului front. Până în prezent, peste 120.000 de civili au fost evacuaţi, iar alţi 60.000 urmează să plece, a anunţat guvernatorul regiunii Kursk.

”În prezent, 28 de așezări se află sub controlul inamicului. Adâncimea de pătrundere pe teritoriul regiunii Kursk este de 12 kilometri, iar lățimea de-a lungul frontului de 40 de kilometri. Au fost uciși 12 civili. 121 sunt răniți, inclusiv 10 copii”, a spus Alexei Smirnov, guvernatorul regiunii Kursk.

„Ascultă”, i-a spus Vladimir Putin lui Smirnov, „lasă-i pe cei de la departamentul militar să spună/raporteze ei cât e adâncimea și lărgimea. Tu limitează-te doar la a vorbi despre situația socio-economică și umanitară”.

Cu toate acestea, susţine Kremlinul, ofensiva trupelor ruse în Ucraina nu a încetinit. Pregătirile Rusiei pentru un atac cu rachete la scară largă asupra "centrelor de decizie" din Ucraina au fost confirmate de un alt oficial ucrainean care a vorbit cu jurnaliștii de la France Presse.

”Se pare că inamicul urmărește să își îmbunătățească pozițiile de negociere în viitor. Ei bine, despre ce fel de negocieri putem vorbi cu oameni care lansează atacuri nediscriminatorii asupra civililor, asupra infrastructurii civile și încearcă să creeze amenințări la adresa instalațiilor de energie nucleară? Despre ce putem discuta cu ei?”, reacționează Puțin.

Conform The Times, ofensiva ucraineană în regiunea rusă Kursk este cea mai riscantă decizie pe care preşedintele Volodimir Zelenski a luat-o de la începutul războiului şi până în prezent. Mai mulţi analiştii militari occidentali aprecizată că Ucraina nu va putea controla teritoriile ruseşti ocupate mai mult de o lună.

×
x close